Annons

Drömmer om att få livet tillbaka

För nio år sedan stod trelleborgstjejen Anni Hemlin på tröskeln till sin dröm att bli musikalartist. I dag är hon sängliggande med fysiska funktionsnedsättningar och konstanta smärtor 23 timmar per dygn.
– Jag försöker hålla hoppet uppe om en framtid som gör att livet känns meningsfullt, säger hon.
Trelleborg • Publicerad 6 augusti 2019
”Min kanin Lilla fin gör mig glad. Det är småsaker som förgyller min dag. Man har inte så många val än att stå ut”, säger Anni Hemlin vars sjukdom tvingar henne vara sängliggande 23 timmar per dygn.
”Min kanin Lilla fin gör mig glad. Det är småsaker som förgyller min dag. Man har inte så många val än att stå ut”, säger Anni Hemlin vars sjukdom tvingar henne vara sängliggande 23 timmar per dygn.Foto: Sara Johari

Efter många år av cirkusträning, sång och teater kom den bekräftelse på talang som Anni Hemlin länge önskat sig. Ett positivt antagningsbesked till Performing Arts School i Göteborg. Men lyckan blev kort. Vad som under sommaren 2010 startade som körtelfeber, huvudvärk och influensasymptom visade sig flera år senare vara den neurologiska sjukdomen myalgisk encefalomyelit (ME) kombinerat med Ehlers-Danlos syndrom (EDS) av typen hypermobilitet.

– Det var en enorm sorg när kroppen helt plötsligt satte stopp för mina drömmar. Jag fick hoppa av musikalutbildningen innan jag knappt hunnit börja. Jag vet nästan ingenting annat än teater och musik. Det var hela mitt liv, säger Anni Hemlin som redan i tvåårsåldern började medverka i sin pappas olika scenprojekt.

Annons

Med tårar i ögonen berättar Anni Hemlin om alla vårdkaruseller hon tvingats gå igenom.

– Jag har blivit jätte förnedrad, kränkt och nonchalerad, speciellt av läkare jag mött. En period blev jag även felbehandlad med en tre gånger för hög dos av hydrokortison. Vilket gjorde att jag gick upp 36 kilo i vikt på ett halvår. De kilona blir jag inte av med eftersom jag inte kan träna, berättar Anni Hemlin som både är vegan och ytterst intresserad av hälsokost.

Olika symptom smög sig successivt på. Till slut blev funktionsnedsättningarna och den kroniska tröttheten så svår att Anni Hemlin inte kunde fungera i vardagen överhuvudtaget. Vanliga sysslor som att tvätta och laga mat blev en omöjlighet. De konstanta migränanfallen ger henne synrubbningar och smärtorna i både nacke och ansikte har varit ständigt närvarande sedan starten.

– Mina föräldrar är mina hjältar. Jag hade inte klarat mig alls utan dem. De bor i samma uppgång ett par lägenheter ovanför mig. När man är 30 år gammal vill man absolut inte bo hemma men de är tillgängliga och hjälper mig med allt, säger Anni Hemlin.

På eget initiativ åkte Anni Hemlin till London i september förra året för att genomgå en magnetröntgen i upprättstående ställning. Bilderna som efterföljande skickades till specialister i Barcelona visade fem olika nackskador på grund av hennes instabilitet i bindväv och ryggkotor. Skador som den svenska sjukvården inte lyckats fångat upp.

– Ingen här i Sverige tror ens på diagnosen. Eftersom jag började träna cirkus när jag var tio så känner jag min kropp väldigt väl. Jag visste direkt från starten att något var fysiskt fel men det var svårt att bevisa när proverna inte visade någonting. Läkarna klappade mig bara på axeln och hävdade att det var psykiskt, förklarar Anni Hemlin.

Det finns i nuläget ingen läkemedelsbehandling som botar vare sig ME eller EDS men Anni Hemlin har funnit hoppet om en värdigare framtid genom det vårdmottagande hon fått i utlandet. Neurologerna i Spanien rekommenderar en steloperation av nacken, vilket betyder att alla nio kotor från skallbasen ner till första bröstryggskotan (C0-T1) stelopereras för att stabilisera upp huvudet. I Anni Hemlins fall blockerar nackens instabilitet blodflödet mellan hjärta och hjärna, vilket kan resultera till både permanent blindhet eller i värsta fall döden.

– Sverige saknar kunskap och kompetens inom området. Läkarna här anser att operationen är för riskfylld. Men en operation kan lätta trycket på blodkärlen till min hjärna så att bland annat hjärntröttheten kan försvinna. Nu har jag mycket minnesförluster och tål inte intryck. Allt det kan bli bättre. Min huvudvärk kan också minska rejält. En operation skulle därför öka min livskvalitet, även om det inte gör mig frisk, förklarar Anni Hemlin.

En steloperation skulle kosta Anni Hemlin 800 000 kronor. Pengar hon måste ta ur egen ficka. Därför har hon startat en internetkampanj under namnet med målet att samla in pengar. Hittills har hela 100 000 kronor donerats från främlingar.

- Det har blivit många glädjetårar. Jag är väldigt rörd över responsen jag fått. I nio år har jag gått utan något hopp, men med den här operationen finns det plötsligt jättemycket tro på framtiden. Jag har sett resultat hos andra som genomgått operationen och de orkar mycket mer. Jag vill också känna mig levande, inte bara existera, säger Anni Hemlin.

Annons

Drömmen om att en dag stå på scenen igen är Anni Hemlins största drivkraft. Att leva isolerad och ensam är psykiskt påfrestande och det krävs för mycket energi att sjunga och konsumera musik. Men när orken stundvis kommer till henne använder hon musiktexten som verktyg för att uttrycka sig. I poetiska metaforer beskriver hon livet.

– Jag skriver på svenska och sjunger på skånska. Jag vill beröra folk med min musik och då känns det mer sant att sjunga på skånska, säger Anni Hemlin.

Även om det kan krävas en återhämtning på ett par veckor tar sig Anni Hemlin iväg på teaterföreställningar när tillfälle ges.

– Det är riktig eufori att få gå på teater. Det ger näring åt min själ även om priset är högt. Jag kan bli så utmattad efter en utflykt att jag inte orkar äta på flera dagar. Min redan intensiva värk blir extrem och jag drabbas av en utmattande influensakänsla. Men livet går ut på att levas. Inte bara att överleva det. Om jag fick en del av mitt liv tillbaka skulle jag vara snällare mot mig själv. Min sjukdom har verkligen lärt mig att uppskatta det lilla i livet, säger Anni Hermlin.

Symptom

ME & EDS

ME

ME är en förkortning av myalgisk encefalomyelit och klassificeras som en neurologisk sjukdom av Världshälsoorganisationen WHO, tidigare kallad kroniskt trötthetssyndrom. ME kännetecknas av långvarig utmattning med svåra funktionsnedsättningar.

Orsaken till ME är inte helt klarlagd men många har drabbats av en infektion i anslutning till att sjukdomen bryter ut och som patienten aldrig hämtar sig från.

ME påverkar aktivitetsförmåga och funktionsförmåga och patienter får ofta delvis eller helt nedsatt förmåga att arbeta vilket också motsvarar svårighetsgraden av sjukdomen.

Patienter med ME drabbas ofta av många olika symtom och störningar i hjärna och ryggmärg, i hormonsystemet och immunförsvaret.

EDS

Ehlers-Danlos syndrom är en grupp ärftliga tillstånd som karaktäriseras av att bindväven har en förändrad struktur, vilket påverkar bl.a. hud, leder, ligament och blodkärl.

De symptom som brukar föra tankarna till EDS är överrörliga “glappande” leder, ömtålig och/eller övertänjbar hud, anmärkningsvärt många blåmärken och viss blödningsbenägenhet orsakat av skörhet kring kärl. Därtill kommer kronisk led- och muskelsmärta, mag-tarmproblem, svår trötthet (fatigue), tandträngsel m.m.

Källa: www.hjarnfonden.se och www.ehlers-danlos.se

Lisa Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons