Annons

Dröm om sommarklänning och sandaler

När jag var liten fick alla barn AD-droppar under den solfattiga svenska vintern. Jag tror att det är avsaknaden av dem som får alla vuxna människor i landet att längta så innerligt efter sommaren, stranden och solen vartenda år. Vi behöver vitaminerna.
Trelleborg • Publicerad 14 april 2009
Foto: 

Det är därför jag och alla jag träffar just nu tar upp vädret som ett av de första samtalsämnena. Det är därför kvällstidningarna kan sälja lösnummer med hjälp av löpsedlar som berättar att "här finns solen i sommar".

När de första strålarna från vårsolen nådde Trelleborg härom veckan inspirerades jag till att rusta upp min balkong. Nu är utemöblerna städade och på plats.

Annons

Eftersom det här är första sommaren på min balkong kommer jag hela tiden på mig själv med att fundera på hur den ska inredas i övrigt. Ljuslyktor och någon sorts matta för att undvika spågor i fötterna står på önskelistan just nu. (Det enda jag är bra på när det gäller växter är att ta livet av dem, så några blommor lär inte dyka upp där ute).

Att det känns hemtrevligt på balkongen är nämligen ett måste. Det är ju där jag ska bo de kommande sommarmånaderna. Så tänker jag varje vår. Att jag ska vara ute hela tiden, sola mycket och bada så fort jag får möjlighet. Jag shoppar tygskor, öppna sandaler och tunna sommarklänningar som ser fantastiska ut i postorderkatalogen och kommer att passa perfekt till alla ljumna grillkvällar som väntar.

Jag är säker på att jag inte är ensam om att låta sommaren blir föremål för alltför många och för stora förväntningar. Bråk om semestern, stress över att solen aldrig tittar fram och oanvända klänningar där prislappen sitter kvar blir resultatet.

Varför ska det alltid vara så här? Varför riskerar vi att bli besvikna genom att förlita oss på en enda faktor: solen. Så mycket vitaminbrist kan vi ju inte få under vintern.

Visst är det skönt att ligga på mage på stranden och känna hur solen bränner på ryggen. Och klart att frukosten är godare att äta utomhus med solen i ögonen (ännu bättre är det förstås om man har ett par solglasögon i närheten).

Men om semestern blir förstörd av att solen inte lyser då har solen fått en överdriven betydelse tycker jag.

I sommar ska jag njuta av att jag är ledig oavsett om solen tittar fram eller inte. (Jag kan ju alltid minnas tillbaka på påskhelgen som ju var en fantastisk solfest, samtidigt som jag var ledig från jobbet). Vi får se om någon månad om jag fortfarande känner likadant eller om jag har letat upp någon gammal burk med AD-droppar då.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons