Annons

Dramatisk undergång återskapad

I går återskapade konstnären Johan Falkman en dramatisk händelse från 1939 till sin jättemålning om Trelleborgs hamns historia.
Trelleborg • Publicerad 19 juli 2008
Återskapad dramatik Med hjälp av Sjöräddningssällskapet och simmare från TSS återskapade konstnären Johan Falkman en dramatisk händelse från 1939 i Trelleborgs hamn i går. Bild: Claes Nyberg
Återskapad dramatik Med hjälp av Sjöräddningssällskapet och simmare från TSS återskapade konstnären Johan Falkman en dramatisk händelse från 1939 i Trelleborgs hamn i går. Bild: Claes NybergFoto: 
Joakim Hansson, Max Morin, John Cullin och Alexander Olsson från TSS föreställde tyska soldater.
Joakim Hansson, Max Morin, John Cullin och Alexander Olsson från TSS föreställde tyska soldater.Foto: 

Genom att filma återskapandet får han möjlighet att gestala händelsen på sin målning.

- Ett tyskt fartyg höll på att sjunka utanför sydkusten 1939, berättar Johan Falkman. Några av sjömännen tog sig i land för att hämta hjälp.

Annons

Johan Falkman berättar att hans farfar arbetade som lots i Trelleborg vid den tiden.

- Det var mycket dåligt väder men de gick ut och lyckades rädda de flesta från båten, berättar han.

Fartyget var tyska patrullbåten "Vorposten 704" som förliste natten till 30 december. Två man drunknade när sex besättningsmän tog sig i land med en gummibåt.

Kronolotsen Percy Falkman med besättningen på Skanörslotsbåten räddade de övriga i den 37 man starka besättningen.

I går återskapades en del av de dramatiska händelserna med hjälp av Sjöräddningssällskapet i Trelleborg och simmare från Trelleborgs simsällskap (TSS) som föreställde de tyska soldaterna. En eld på en flotte skulle ge ett återsken av de dramatiska händelserna 1939.

Motivet ska bli en del av den målning som Johan Falkman arbetar med inför 100-årsjubileet av Kungslinjen mellan Trelleborg och Sassnitz. Meningen är att målningen, som är i jätteformat, ska hänga på väggen i Hamngatan 9, Ångkvarnen, när den är klar. Målningen ska skildra hamnens historia under de 100 åren mellan 1909 och 2009. Framträdande personer och viktiga och dramatiska händelser i och kring hamnen, som baltutlämningen och de båda världskrigen ska finnas med, liksom de som arbetat i hamnen under alla åren.

Avtäckningen av målningen ska ske i samband med jubileumsfirandet 6 juli nästa år.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons