Annons

Döms för grov misshandel – inte mordförsök

Mannen som den 12 juni i år slog en kvinna allvarligt och även försökte skada ett litet barn har nu dömts. Men inte för mordförsök, som åklagaren yrkat på.
Trelleborg • Publicerad 10 augusti 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Casper Johansson

Mannen döms för grov misshandel, olovlig körning, ringa narkotikabrott och rattfylleri. Påföljden bestäms till fängelse i två år och tre månader. Han ska även betala 58 050 kronor i skadestånd till kvinnan.

Han frikänns från ha misshandlat, eller försökt misshandla, barnet.

Annons

Det var strax innan klockan 19 den 12 juni som polis och räddningstjänst larmades till en adress i en by i Trelleborgs kommun med anledning av ett mordförsök.

På väg till platsen påträffade polisen en bilist som misstänktes köra rattfull. Det visade sig att mannen var den misstänkte.

Mannen ska ha slagit mamman till sitt barn med en järnkolv och med ett glas. Han ska ha slagit henne i huvudet, i tinningen och på kroppen. Hon har enligt läkares bedömning fått sju sårskador i huvudet, flera blåmärken och hudavskrapningar på pannan, benen, armar och bål. Hon har även fått en fraktur i höger skulderblad.

Kvinnans och mannens gemensamma ett år gamla barn ska även ha skadats vid misshandelstillfället.

Mannen har erkänt till rattfylleri och olovlig körning. Han har också delvis erkänt till narkotikainnehavet.

Paret ska av okänd anledning ha börjat bråka den 12 juni. De ska båda ha druckit alkohol under dagen, och varit ovänner under en längre tid.

Mannen har hävdat att han agerade i nödvärnssituation, och att det var kvinnan som började med att slå honom med järnkolven.

Läkare har undersökt mannens skador, och kommit fram till att de kan ha tillfogats den aktuella kvällen med någon form av trubbigt tillhygge. Men tingsrätten kommer fram till att om kvinnan utförde våld mot mannen måste det ha varit frågan om relativt begränsat våld och lätta slag. Det är också möjligt att mannens skador uppkommit när kvinnan värjt sig, anser tingsrätten.

Misshandeln mot kvinnan menar tingsrätten däremot har varit långvarig, omfattande och närmast besinningslös. Tingsrätten menar att någon rätt till nödvärn inte förelegat, bland annat eftersom mannen vid tillfällen lämnat bostaden, men kommit tillbaka och fortsatt misshandeln.

Anledningen till att tingsrätten inte går på åklagarens linje om mordförsök, trots att det finns inspelningar av när mannen under misshandel uttalar dödshot, är att kvinnans skador inte varit livshotande. Däremot finner man det klarlagt att det rör sig om en grov misshandel.

Annons

Under delar av misshandeln har kvinnan också hållit deras gemensamma barn. Mannen har också hållit barnet, och kvinnan ska ha försökt ta barnet från honom. Det är på detta vis som barnets skador uppkommit, menar tingsrätten, och anser att det därför inte rör sig om någon misshandel mot barnet.

Misshandeln slutade först när mannens bror, som vid tillfället bodde i samma fastighet som paret, hörde misshandeln och ringde 112. Samtalen till larmcentralen har även lämnats som bevis till rätten, och där hör man delar av misshandeln.

Sebastian MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons