Annons

Dömd bedragare stämmer författare

Flera uppgifter i boken "Svenska maffia - fortsättningen" är osanna. Det hävdar storbedragaren och tidigare Skegriebon Torgny Jönsson som nu stämmer författarna för grovt förtal.
Trelleborg • Publicerad 20 april 2011

I sin stämningsansökan menar Torgny Jönsson att boken innehåller flera felaktigheter. Dels när det gäller hans skalbolagsaffärer mot Tomelilla sparbank 1988. Dels angående att ett av hans offer ska ha drabbats av depressioner och alkoholproblem. Torgny Jönsson har därför valt att stämma författarna Lasse Wierup och Matti Larsson för grovt förtal. Ärendet är inskickat till Malmö tingsrätt, men i och med att det handlar om brott mot tryckfrihetsförordningen kommer en jury att pröva ärendet. Konstaterar juryn att det rör sig om grovt förtal lämnas målet vidare till tingsrätten, som i sin tur kan fria eller fälla. Bestämmer juryn att det inte handlar om grovt förtal läggs ärendet ned.

Torgny Jönsson har tidigare anmält författarna till justitiekanslern för förtal. Men JK beslutade att inte inleda någon förundersökning.

Torgny Jönsson dömdes 2009 för att ha lurat tolv personer på 177 miljoner kronor och en stor del av pengarna hamnade på konton som tillhörde den organiserade brottsligheten. Idag avtjänar Torgny Jönsson sitt fängelsestraff på Kumlaanstalten.

Louise Löfgren
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons