Dömd av hovrätten för brott mot utlänningslagen

En 54-årig man från Höllviken dömdes i går av hovrätten till villkorlig dom och dagsböter för brott mot utlänningslagen samt bokföringsbrott. Mannen ska ha hyrt ut en chilensk kvinna som städhjälp åt flera familjer.
Trelleborg • Publicerad 30 november 2004

Trelleborgs tingsrätt bedömde för ett år sedan att det inte fanns tillräckligt med bevis för att mannen verkligen var uppdragsgivare åt den chilenska kvinnan som saknade arbetstillstånd i Sverige. Mannen friades därför både från anklagelserna om brott mot utlänningslagen och bokföringsbrott.

Åklagaren överklagade domen till hovrätten som alltså nu gjort en annan bedömning.

De menar att både kvinnans egna berättelse, liksom vad de som haft städhjälpen berättat, är tillräckligt för en fällande dom.

Enligt mannen ska han och den chilenska kvinnan ha haft ett förhållande. Hon följde med honom hem från Chile till Sverige och började när hon kom hit städa hos familjer i Vellinge kommun. Mannen ska bara ha fungerat som tolk mellan kvinnan och familjerna.

I juni 2002 vände sig kvinnan själv till polisen.

Hon berättade då att hon läst en platsannons i en chilensk tidning där den 54-årige Höllvikenbon sökte personal till städarbete i Sverige. Hon fick en tur och returbiljett av honom till Sverige och åkte hit. Hon bodde hos 54-åringen och städade under drygt ett halvår hos ett 30-tal olika familjer. När kvinnan skulle utföra städningen använde hon mannens bil för att ta sig till familjerna. Hon berättade också att det under tiden varit fler chilenska kvinnor som varit i tjänst hos mannen.

De som haft städhjälpen har i förhör uppgett att de hela tiden träffat avtal med den 54-årige mannen och sedan betalat städningen genom att lägga ett kuvert med pengar som togs om hand av den som städade. Hovrätten menar i sin dom att det är osannolikt att den chilenska kvinnan, som saknar anknytning till det svenska samhället och inte heller kan svenska, på egen hand skulle kunna organisera en sådan omfattande städverksamhet utan mycket hjälp från Höllvikenbon.

De menar därför att han gjort sig skyldig till brott mot utlänningslagen eftersom kvinnan saknade arbetstillstånd. Eftersom han inte lämnat in någon redovisning över verksamheten har han även gjort sig skyldig till bokföringsbrott. Förutom villkorlig dom dömdes mannen till 80 dagsböter.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

VELLINGE
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.