Dom om bombhot står fast

Den 20-årige mannen låg bakom bombhoten men det går inte att bevisa att 35-åringen från Trelleborg var medskyldig. Hovrätten slår fast tingsrättens dom i ärendet då en polis och en åklagare bombhotades förra året.
Trelleborg • Publicerad 3 november 2010

Den 20-årige mannen från Bara dömdes till skyddstillsyn och 140 timmars samhällstjänst av Malmö tingsrätt i början av året. Nu anser även hovrätten att han är skyldig till brotten falsk tillvitelse, falskt larm och hot mot tjänsteman.

Det var i oktober 2009 som den 20-årige mannen ringde in till SOS alarm. Under falskt namn sa han att bomber hade placerats ut hos en åklagare, en polis och hemma hos den 35-årige mannen. Följden blev en omfattande polisinsats.

Motivbilden är komplicerad. Åklagaren har hävdat att 20-åringen och 35-åringen varit i maskopi. Att 35-åringen sagt till 20-åringen att ringa samtalet för att polisen skulle rikta misstankar mot en fiende till 35-åringen.

20-åringen har erkänt att han ringt samtalet och läst upp hoten från en lapp som han fått av 35-åringen. Något som 35-åringen förnekar.

En besvärande omständighet för 35-åringen har varit att en bombattrapp satt upptejpad på insidan av hans lägenhetsdörr på Syster Jennys väg i Trelleborg. Åklagaren har pekat på det orimliga i att 35-åringen inte vetat om den när han och 20-åringen tillsammans lämnade bostaden, någon timme innan hoten ringdes in.

Men 35-åringen frias. Hovrätten anser som tingsrätten att det finns besvärande omständigheter mot 35-åringen, men att det inte finns något som entydigt pekar på att 35-åringen är medskyldig.

Rätten anser att flera saker talar för att 35-åringen är oskyldig. Bland annat att han vidarebefordrat sms där 20-åringen skriver att han är skyldig till bombhoten. Ett vittne har också berättat för rätten att 20-åringen sagt att "fel kille sitter inne".

20-åringens advokat Bo Larsson hade på förmiddagen på onsdagen inte hunnit prata med sin klient. Men han poängterar att det var åklagaren som överklagat och att 20-åringen accepterat tingsrättens dom.

INTERNAL INTERNAL
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.