Annons

Dom om badtunna överklagas

Åklagare Ingvar Wennersten kommer att överklaga tingsrättens friande dom angående badtunnan i Böste som stod på allemansrättslig mark. Wennersten är besviken på utslaget i tingsrätten.
Trelleborg • Publicerad 15 februari 2012
Paret Theanders badtunna hade huvudrollen i Ystads tingsrätt på tisdagen. Den var felplacerad, men ägarna slipper straff, dömer tingsrätten.
Paret Theanders badtunna hade huvudrollen i Ystads tingsrätt på tisdagen. Den var felplacerad, men ägarna slipper straff, dömer tingsrätten.Foto: Eva-Lisa Svensson

– Tingsrätten sänder ut signalen att de som spärrar av lugnt kan fortsätta med det. Tingsrätten bryr sig inte, så tolkar jag det, och därför måste jag överklaga, säger han.

Som TA skrev i ondagens tidning beslutade Ystads tingsrätt att paret Bertil och Liz Theander som utan dispens ställt en badtunna på strandskyddat område, skulle frikännas. Paret har visserligen brutit mot områdesskyddet, men eftersom tingsrätten ansåg att det var ett ringa brott så dömdes inte paret. Ingvar Wennersten håller dock inte med om att brottet är ringa eftersom man måste ha dispens för att göra det som paret Theander gjort.

Annons

Ingvar Wennersten säger att han känner ett stort engagemang för de här frågorna.

– Detta gäller den långsiktiga tillgången till allemansrättslig mark. Mina barn och dina ska kunna komma ner där nu, om tio år och om 20 år. Riksdagen har ju bestämt att allmänheten ska ha möjlighet att komma ner till havet på ett enkelt och bra sätt, säger han.

Ingvar Wennersten har åtalat ytterligare en fastighetsägare i Trelleborgs kommun för brott mot områdesskyddet. Fastighetsägaren har klippt gräs och satt upp en lyktstolpe på strandskyddat område. Det åtalet är för tillfället vilande i väntan på ett beslut i mark- och miljööverdomstolen.

Maria Sällberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons