Annons

Dom innebär slutet för delad cell på häktet

Häktet i Trelleborg förbjuds från och med årsskiftet att ha överbeläggning. Det är innebörden i en dom från miljööverdomstolen.
Trelleborg • Publicerad 30 juni 2005

Beslutet är ett bakslag för kriminalvården som hade hoppats på att miljödomstolens beslut skulle ändras. Kriminalvården ville ha en tidsfrist till 1 januari 2008 eller att ärendet skulle tas upp i miljönämnden för ny prövning.

– Det är inget annat än att rätta och packa sig efter detta beslutet, säger Per Bäckman, kriminalvårdsinspektör på kriminalvårdsmyndigheten i Ystad.

Annons

Domen i miljööverdomstolen går inte att överklaga och innebär därmed slutet på en process som inleddes redan våren 2001. Då gav miljönämnden i Trelleborg kriminalvårdsmyndigheten i Ystad ett föreläggande om att omedelbart sluta med dubbelbeläggning i häktescellerna.

Kriminalvården överklagade och fick rätt i länsstyrelsen varpå miljönämnden överklagade vidare till miljödomstolen. Miljödomstolen förbjöd åter överbeläggning på häktet och kriminalvården valde då att vända sig med ett överklagande sig till högsta instans, miljööverdomstolen. I domen slår miljööverdomstolen fast att det från och med 1 januari 2006 är förbjudet att förvara mer än en intagen i de celler som har en golvyta på mellan sju och tio kvadratmeter. Skälet är att dubbelbeläggning i så små utrymmen anses utgöra en olägenhet för människors hälsa.

Undantag får dock göras under kortare tid om det uppstår extrema situationer som till exempel upplopp. Om kriminalvården av annat skäl måste hysa in mer än en intagen per cell måste det anmälas till miljönämnden som får godkänna ytterligare undantag.

I de mindre häktescellerna i Trelleborg har man redan slutat med dubbelbeläggning så domen får bäring främst på de celler som är runt tio kvadratmeter stora.

Häktet i Trelleborg har plats till 33 intagna och utöver det disponerar man fem platser i Lund. När det varit som värst har omkring 40 intagna hysts in i Trelleborg men enligt Per Bäckman har häktet under ett par månaders tid klarat sig med sina ordinarie platser.

– Och man har öppnat nya häkten på olika platser så nu hoppas vi att problemet med överbeläggning löser sig, säger Per Bäckman.

Skulle trycket öka tror Per Bäckman trots allt att man klarar av att leva upp till det nya förbudet.

– Då får vi använda oss av förhyrda platser i Lund. Så det finns en viss buffert, säger Per Bäckman.

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons