Annons

Dom efter knivhugg står fast

Domen på ett års fängelse för den 31-årige man som i maj förra året högg en 13-årig pojke med kniv står fast. Det har hovrätten beslutat.
Trelleborg • Publicerad 4 april 2012

När 31-åringen åtalades i juni förra året rubricerade åklagaren händelsen som försök till mord. En dag i maj träffade 31-åringen på 13-åringen och en kompis vid en parkering på Syster Jennys väg. Mannen har uppgett att han kände sig hotad av 13-åringen och hans kompisar och att 13-åringen kastat en gren på honom. 31-åringen sprang efter pojken och högg honom två gånger med kniv i nedre delen av ryggen. Mannen erkände att han huggit mot pojken men menade att det var i nödvärn och att han därför inte borde straffas för händelsen.

Tingsrätten ansåg dock att 31-åringens berättelse inte gav stöd åt argumentet att han handlat i nödvärn och dömde i september förra året honom till fängelse i ett år. Rätten ansåg att det inte handlade om försök till mord eftersom åklagaren inte kunde styrka att mannen hade uppsåt att döda 13-åringen. Istället stannade brottsrubriceringen vid grov misshandel.

Annons

13-åringen hade begärt sammanlagt 110 000 kronor i skadestånd men tingsrättens dom gav honom 35 000 kronor.

Domen överklagades till hovrätten. Åklagaren ville att hovrätten skulle bedöma händelsen som försök till mord och att fängelsestraffet oavsett brottsrubriceringen borde skärpas. Ett av argumenten för det var att det våld som 31-åringen utövat var livsfarligt eftersom både han och offret var i rörelse när huggen utdelades.

13-åringen ville även i hovrätten ha ut de 110 000 kronor han begärt i skadestånd.

31-åringen ansåg däremot att åtalet mot honom skulle läggas ner alternativt att straffet borde mildras.

Hovrätten gör dock samma bedömning som tingsrätten. Straffvärdet för 31-åringens gärning motsvarar fängelse i ett år och sex månader men de psykiska problem han lider av motiverar ett kortare straff. Därför sätts fängelsestraffet till ett år. Skadeståndet till 13-åringen stannar vid de 35 000 kronor som tingsrätten beslutade.

Madeleine Gripsten
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons