Annons

Dokumentär ska berätta om människan Kim Wall

I helgen visar Sveriges Television en dokumentär som tecknar ett porträtt av reportern och människan Kim Wall. Men det är också en berättelse om människorna i hennes närhet.
Trelleborg • Publicerad 22 november 2017
Fotograf Mergim Sylejmani filmar Gustaf Centervall i församlingshemmet i Trelleborg.
Fotograf Mergim Sylejmani filmar Gustaf Centervall i församlingshemmet i Trelleborg.Foto: Fredrik Svenningsson/SVT

– Vi ville berätta om hur Kim Wall var som person genom att prata med människor som känt henne under olika perioder i hennes liv, säger Fredrik Svenningsson som gjort filmen.

Dokumentären ”Kim Wall – Hon som ville berätta” målar upp ett porträtt av journalisten och människan Kim Wall som misstänks ha mördats ombord på ubåten UC3 Nautilus någonstans i Öresund.

Annons

Filmaren Fredrik Svenningsson har träffat flera av människor som träffat Kim Wall, allt från universitetskompisar till lärare från lågstadiet, och låtit dem berätta om hur de hanterat händelsen.

– Det här är människor som fortfarande är mitt i sorgen, men vi märkte att det hos de vi pratat med finns en väldigt stark vilja att berätta om hur hon var som människa, säger Fredrik Svenningsson.

Han upplever att det i media varit stor fokus på brottet, och inte på människan Kim Wall.

– Förhoppningen med dokumentären är att nästa gång folk konsumerar nyheter om brottet, så kan de associera till hur hon var som människa också. Så att hon inte reduceras till ett mordoffer, säger Fredrik Svenningsson.

Dokumentären visas på SVT1 på söndag klockan 22.00, och finns på SVT Play från och med 02.00 på söndag.

Sebastian MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons