Annons

Dödsolyckan i Åttakorset: Stolpen har glömts bort i 23 år

Den trasiga lyktstolpen i Åttakorset ska tas bort. Det meddelar Trafikverket efter att de genom Trelleborgs Allehanda fått veta att den sedan 1995 tillhör dem och inte kommunen. I våras avled en 27-åring motorcyklist efter att ha krockat med den bortglömda stolpen.
Trelleborg • Publicerad 12 juni 2018 • Uppdaterad 14 juni 2018
En mc-förare avled i samband med en krock med lyktstolpen i Åttakorset den 24 mars i år.
En mc-förare avled i samband med en krock med lyktstolpen i Åttakorset den 24 mars i år.Foto: Moa Dahlin

I Åttakorset nordost om Gislöv står sedan några månader ett vitt kors intill lyktstolpen i korsningen och där har synts blommor och hälsningar till en avliden ung person.

Det var i slutet av mars som en 27-årig motorcyklist miste livet i en olycka på platsen. Den tekniska undersökningen har inte kunnat bringa klarhet åt vad exakt som hände när han krockade med lyktstolpen den där ödesdigra lördagen i mars.

Annons

– Det var inget fel på motorcykeln. Man har inte hittat något i underlaget som ska ha kunnat bidra till olyckan, säger Lars-Bertil Mårtensson, utredare på polisen, som efter olyckan beskrev krocken med det enda hindret på vägsträckan som ”maximal otur”.

Varför den icke-fungerande lyktstolpen utan armatur egentligen står på platsen är svårt att förstå. Att försöka ta reda på det visade sig däremot vara lättare sagt än gjort.

Efter ett flertal samtal till Trafikverket blev TA i slutet av april hänvisade till Vattenfall som Trafikverkets presschef Bengt Olsson menade är de som ansvarar för samtliga lyktstolpar på väg 667. Vattenfall i sin tur ställde sig högst frågande till påståendet och framhöll att ansvaret enbart omfattade framdragning av el – inte att ta bort en lyktstolpe som inte används. I stället hänvisade man till kommunen.

Gatuchef Kristoffer Tonning kollade upp stolpen och konstaterade den 27 april att den visst tillhör Trafikverket.

Det skulle dröja till den 22 maj innan Trafikverket kollade i sina handlingar en gång till och den här gången bestämt hävdade att lyktstolpen är kommunens ansvar.

– Dåvarande Vägverket tog över ansvaret för vissa stolpar för länge sedan men den där finns inte med, sade Alexandra Elias, presskontakt på Trafikverket.

När TA kontaktade Kristoffer Tonning igen kunde han inte se något annat i sina papper än det han såg en månad tidigare.

– Den är markerad som Trafikverkets. Det kan vara så att man kommit överens om att det är kommunens, men att det inte är ändrat, sade han.

Några dagar senare får TA veta av att Trafikverket backat i frågan.

– Man har varit i kontakt med gatuchefen för några dagar sedan och tagit del av handlingar från 1995 som visar att det är vår gatulykta, sade Alexandra Elias på Trafikverket.

Annons

Att stolpen fått stå där den står i 23 år utan att någon tagit ansvar för den menar hon handlar om en kommunikationsmiss.

– Vi har inte nåtts av informationen att den är vår, det är brist på kommunikation mellan oss och kommunen. Det är tragiskt att höra att det har hänt en olycka där, sade Alexandra Elias.

Sedan Trafikverket blivit varse om sitt ansvar för stolpen har man beslutat sig för att agera.

– Vi ser över möjligheten att plocka ner den. Den fyller inte den funktion den ska så den ska med största sannolikhet ner, säger hon och berättar att man i dag på vissa håll sätter upp stolpar som viker sig när någon kör in i dem.

Vanligtvis håller Trafikverkets entreprenörer koll på vägbelysningen. Enligt Alexandra Elias kontrolleras de varannan månad.

– Det kan hända saker däremellan som gör att de inte fungerar och då är vi beroende av att trafikanterna anmäler. Vi välkomnar att de hör av sig, säger hon.

TA har varit i kontakt med mc-förarens anhöriga som har avböjt att uttala sig i artikeln.

Josefine SidhuSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons