Annons

Dödsbil visas i Trelleborg

En stulen bil som kördes av en rattfull person och dödade 13-årige Erik visas i Trelleborg. Det är Motormännens helnykterhetsförbund (MHF) som i en rikskampanj visar upp dödsbilen och en bil som är försedd med alkolås.
Trelleborg • Publicerad 28 mars 2003
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

BILD: TOMAS NYBERG - Vi vill visa på vikten av att ha alkolås i bilen, även om man själv aldrig skulle köra rattfull, säger Tommy Nilsson, ordförande i styrelsen för MHF Skåne. Bilen kan stjälas - eller man kan låna ut den till en person som man kanske inte vet tillräckligt mycket om. Tommy Nilsson anser att det tar alldeles för lång tid att få in alkolåsen i bilarna. - Det är inte acceptabelt med 200 döda per år i trafiken på grund av alkoholen. Varje år skadas dessutom 1 000 personer i trafiken med alkohol med i bilden, berättar Tommy Nilsson. Biltillverkarna agerar dock inte särskilt starkt för att få alkolås i nyproducerade bilar, men enligt Tommy Nilsson skulle alkolåsen vid serietillverkning bara fördyra bilarna med 1 000 till 1500 kronor. - Staten skulle kunna subventionera dem, på samma sätt som katalytiska avgasrenare subventionerades när de kom, menar han. Det var i oktober 2001 som en berusad 23-åring stal en bil och körde ihjäl 13-årige Erik i Stockholmstrakten. Under fredagen visade MHF upp alkolåsbilen och den krockade bilen för kommunfolk och under lördagen kan allmänheten se samma saker och få information på Stortorget i Trelleborg mellan 9 och 13.

Lisa Södergren lisa.sodergren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons