Annons

Dödlig utsikt från Galgbacken

Från Galgbacken i Tullstorp ser man ända till åsen i norr och långt bort mot kusten i öster. Ute till havs stävar ett fartyg förbi.
Trelleborg • Publicerad 28 februari 2006
Från Galgbackens norra sida såg de dödsdömda upp mot åsen. Bild: Claes Nyberg
Från Galgbackens norra sida såg de dödsdömda upp mot åsen. Bild: Claes NybergFoto: 
Den sista färden gick upp för backen för de dödsdömda.
Den sista färden gick upp för backen för de dödsdömda.Foto: 
På Östersjön nedanför backen stävar fartygen förbi.
På Östersjön nedanför backen stävar fartygen förbi.Foto: 
Silon i Östra Klagstorp syns från Galgbackens topp.
Silon i Östra Klagstorp syns från Galgbackens topp.Foto: 
Ut mot öster sträcker sig kusten miltals.
Ut mot öster sträcker sig kusten miltals.Foto: 

De synerna var de sista som Tobias Andersson såg innan skarprättarens bila föll och skilde hans huvud från kroppen vid den sista avrättningen på Galgbacken 1848.

Tobias Andersson hade dömts till döden tillsammans med kumpanen Ola Ljung, även kallad Hallingen, för mord och rån på lantbrukaren Hans Andersson i Grönby.

Annons

Före avrättningen hade de båda dömda mördarna först till Tullstorps kyrka för att få nattvarden, berättar Egon Prahl i sin bok Vemmenhögs härad.

Enligt vad som sagts erkände Hallingen medan Tobias Andersson nekade.

Efter ceremonin i kyrkan fördes de dömda med förbunda ögon till avrättningsplatsen på rackarekärran.

Hallingen avrättades först och efter det leddes Tobias Andersson fram. Han ville dock inte lägga sig utan länsmannen gav honom ett slag och sade till honom att ligga stilla. Den dömde stillnade då så pass länge att bödelns kunde svinga yxan. Enligt berättelserna från avrättningen missade han dock, kanske för att Tobias Andersson rört sig. Bödeln fick därför hugga ännu en gång innan den siste som avrättades på galgbacken i Tullstorp slutligen mötte sitt öde.

Det berättas att huvudet av den avrättade Tobias Andersson ska ha studsat tre gånger i marken, på den blodbestänkta strandsanden som burits upp till Galgbacken inför avrättningen.

Munnen ska ha gapat och den döde ska ha räckt ut tungan åt skarprättaren efter halshuggningen.

På Galgbacken i Tullstorp har även en skånsk upprorsledare avrättats, Slimmingedrängen Per Ottasson från Hjulstorp som togs av daga 27 februari 1812, efter att ha dömts som en av ledarna vid bondeupproret 1811.

Flera andra mördade och mordbrännare avrättades också och begravdes vid Galgbacken i Tullstorp under 1800-talets första hälft.

Enligt Egon Prahls bok ska hängningar ha skett på toppen av backen medan halshuggningarna genomfördes på backens norra sida. Vid halshuggningar ordnade man en så kallad spetsgård av sammanbådade personer från häradet uppställda i en krets på tre led. Innanför spetsgården fanns själva avrättningsplatsen med stupstocken.

Från den sista avrättningen 1848 härstammar en sägen som berättats i Tullstorps socken. Det handlar om pigan hos prosten som tillsammans med klockaren satt och spelade kort och drack hela nätterna, så även natten efter avrättningen.

Annons

Klockaren och prosten beslöt att pröva pigan som hade rykte om sig att var sällsynt orädd. Hon blev tillfrågad att rida ut till Galgbacken och ta en bit av de avrättade kläder med sig hem, då de låg i öppna gravar i varsin svart kista på backens norra sida.

Pigan gav sig iväg och uträttade sitt hemska ärende mitt i natten men när hon kom upp från gravarna med klädbitarna såg hon två präktiga hästar som stod vid backen. Trots spanande såg hon ingen ägare utan tog med sig hästarna hem. Dagen därpå hittades en mördad kvinna som låg i en håla invid backen. Ingen ville dock kännas vid hästarna utan prosten fick behålla dem.

Hålan vid backen kallades efter det för jungfruhålan.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons