Annons

Döda sjömän segermotivi Falsterbo

Sandslottstävlingen behöver sand och vatten. Men det höll på att bli för mycket vatten – från himlen när den årliga sandslottstävlingen avgjordes framför Falsterbohus på lördagen.
Trelleborg • Publicerad 1 augusti 2005

Årets segrare blev Tät dimma – till minne av döda sjömän. En lämplig segrare en dag när dimman låg tät ut över sjön.

Men det var nära att det inte blev någon sandslottstävling.

Annons

– Det ösregnade fram till en timme innan start, berättade en trots allt nöjd tävlingsledare, Sixten Nordström. Men när det slutade så började folk strömma till och det blev till slut 28 lag med 74 barn och 44 vuxna. Det är speciellt roligt med alla barnen.

Lagen var olika stora och olika utrustade. En ensam flicka arbetade med två marsvin samtidigt som flera familjer hjälptes åt strax invid. Ett innebandylag, Gubbröra IF, kom på andra plats med sin skapelse Näsets Ark, båten som ska rädda alla näsets invånare när havet stiger och översvämmar hela Näset. Naturligtvis heter båten m/s Göran.

– Vi spånade fram den under en sillafrukost i dag, berättade Stefan Johansson. Det är en tradition sedan tio år tillbaka, först sillafrukost sedan sandslottstävlingen. Tidigare har vi alltid blivit bortdömda, blivit som bäst trea.

En del tävlande var fullt utrustade med krattor, spadar, skyfflar, vattenkannor, borstar, penslar medan andra bara arbetade med händerna och vad de hittade på stranden.

– De är så duktiga, kommenterade en av de tre domarna, Ann-Charlotte Hjort. Det är roligt att det är så många barn. Många här verkar ha förberett sig ordentligt med skisser och teckningar. Det blir väldigt svårt att döma.

Efter hand som sandslotten och andra skulpturer växte fram blev åskådarna allt fler även om de vanliga 5000 inte infann sig.

Christer Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons