Annons

Döda fiskar i Flaningen

Många reagerade på onsdagen över att ett stort antal döda karpfiskar flöt runt i Flaningen. Deras död tros ha orsakats av det fina vädret som skapat syrebrist i vattnet.
Trelleborg • Publicerad 3 juni 2009
Fiskarna som flöt runt i Flaningen var troligen någon sorts karpar.
Fiskarna som flöt runt i Flaningen var troligen någon sorts karpar.Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. Enligt kommunens trädgårdsingenjör Per-Arne Olsson finns det ingen anledning till oro.

– Det är en liten naturlag. När det är så torrt som det har varit den senaste tiden sänks syrenivån och fiskarna dör.

Annons

Det är den tidiga och varma våren som är boven i dramat. Hittills i år har det kommit ungefär 100 millimeter regn mot cirka 300 under samma period i fjor.

Det är inte första gången som fiskar i Flaningen dör av syrebrist. Men att på något sätt rädda fiskarna är inte aktuellt menar Per-Arne Olsson.

– Det går att syresätta på konstgjord väg, men vi har aldrig gjort det och vi har inte de resurserna eller maskinerna. Det behövs flera pumpar eftersom det är så grunt där.

Det är ingen risk att dammen töms på liv, menar han. Nya fiskar kommer hela tiden in från havet.

– Det kan låta lite hårt, men det är ju tyvärr så att det är naturens gång. Och det är frågan hur mycket man ska gå in och förändra i den, säger miljöinspektör Christina Mauritzon.

Johan Silfversten Bergman
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons