Annons

Djurtransportör hotas av vite

Länsstyrelsen ställer en rad krav på Erikssons Djurtransporter i Tomelilla AB efter inspektionen av en djurtransport tidigare i år ombord på en färja mellan Trelleborg och Rostock.
Trelleborg • Publicerad 13 maj 2014
Foto: M. Spencer Green

Djur ska ha tillgång till vatten under hela transporten om den varar över åtta timmar, djuren ska inspekteras minst varannan timme och en färdjournal ska lämnas in inom fyra veckor efter varje transport.

Det är innebörden i föreläggandet från länsstyrelsen som kopplas till ett hot om viten på mellan 25 000 kronor och 10 000 kronor om ett föreläggande överträds.

Annons

Dessutom kräver länsstyrelsen att chaufförerna ska kunna avliva sjuka djur och ha skriftliga rutiner för hur sjuka djur ska tas omhand.

Länsstyrelsen gjorde 18 februari oanmälda inspektioner både hos åkeriet i Tryde och ombord på färjan där två lastbilar fraktade grisar till slakt i Tyskland. Bakgrunden var att djurtransporter till Tyskland har ökat kraftigt i antal sedan svenska grisbönder inte får avsättning för sina djur på hemmamarknaden.

Länsstyrelsens inspektörer anmärkte på att en del grisar på grund av ett läckage inte hade tillgång till vatten och att fordonet var översvämmat. Chaufförerna såg inte heller till djuren tillräckligt ofta, enligt länsstyrelsen. I en av lastbilarna var inte heller vattnet påskruvat.

Trots att länsstyrelsens inspektörer påpekade att djur inte hade dricksvatten och att ett fordon hade ett vattenläckage gjorde inte chaufförerna någonting åt saken under överfarten.

Åkaren har tidigare till stora delar tillbakavisat länsstyrelsens kritik och hävdat att djuren har fått tillräcklig tillsyn. Men länsstyrelse står på sig och ställer nu krav på transportören.

INTERNAL INTERNAL
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons