Annons

Djurskadorna minskar på Ugglarps slakteri

Andelen skadade grisar på Ugglarps slakteri har minskat kraftigt under de senaste sex månaderna. Utbildning i djuromsorg och uppföljning av varje gris är några av orsakerna.
Trelleborg • Publicerad 23 maj 2002

I höstas fick de svenska svinslakterierna kritik för bristande djuromsorg. Ugglarp var ungefär som de andra slakterierna, dvs cirka 0,7 procent av de slaktade grisarna skadades. Då var både kooperativa och privata slakterier inräknade. - Nu ligger vi på o,1 procent vissa veckor och 0,5 andra, säger Fredrik Jönsson, produktionschef på Ugglarp. Senaste snittet låg på 0,35 procent. Med 3 000 slaktade grisar i veckan handlar det om tio till tolv djur. Var och en av de skadade grisarna följs upp individuellt, bland annat vilken skada den fått och hur det uppstått. Det visar sig då att många skadorna på grisarna uppstått i bedövningsanläggningen, när djuren redan är medvetslösa. - Då är det egentligen inte en djuromsorgsfråga längre, säger Fredrik Jönsson. Varje vecka rapporterar Ugglarp till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Trelleborg hur många djur som skadas på väg till slakteriet och inne på anläggningen. De skadorna brukas kallas kod 42-skador. Kod 42 är egentligen en ekonomisk beteckning, att skadan inte ska belasta leverantören utan slakteriet. - Kod 42 är ett grovt mått, säger Fredrik Jönsson. Och det finns inga internationella jämförelsetal eftersom andra länder inte har motsvarande. Ugglarp har genomfört djuromsorgskurser för transportörer, stallpersonal, arbetsledare, företagsledning och producentrådgivare. Regelbundna djuromsorgsmöten hålls med personalen där skador följs upp och ändringar på anläggningen beslutas. Ugglarps slaktar ungefär 150 000 grisar per år. Dessutom har man sökt tillstånd att slakta ytterligare 100 000 djur om året. - Vi har en nollvision, säger Fredrik Jönsson. Att inga djur ska skadas eller dödas på vägen fram till själva slakten.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons