Djuren fick för lite foder och vatten

En djurägare i Trelleborg gav trots flera påpekanden från miljöförvaltningen inte sina djur tillräckligt med foder och vatten. Kommunen har därför omhändertagit djuren som nu ska säljas.
Trelleborg • Publicerad 5 februari 2007

De 38 nötkreaturen omhändertogs den 19 januari efter beslut i miljönämnden. Djurägaren hade då vid upprepade tillfällen uppmanats att se till att djuren hade tillräckligt med foder och vatten.

– Vi har varit i kontakt med honom en längre tid och uppmanat honom att ge djuren vatten och mat men det har inte blivit bättre, säger Eva Carström, djurskyddsinspektör i Trelleborgs kommun.

Miljöförvaltningen har vid tidigare inspektioner på gården haft anmärkningar på hur djuren sköts och i november förra året fick man in ett klagomål om att det låg ett dött djur på fastigheten.

Samma dag gjorde man en inspektion och kunde då bland annat konstatera att det saknades både vatten och foder till djuren. Ytterligare två inspektioner gjordes och miljöförvaltningen anmärkte då både på att djuren såg undernärda ut samt att det åter saknades vatten och foder.

Djurägaren fick i mitten av december ett föreläggande att åtgärda bristerna. Trots det fortsatte problemen men under en inspektion i början av januari såg det plötsligt bättre ut med både strö, vatten och foder till djuren i stallet.

Djurägaren informerades om att djuren skulle komma att omhändertas om de vid inspektioner framöver inte hade det bra. Den 17 och 18 januari gjordes nya kontroller och då saknades åter mat och vatten till djuren som därför omhändertogs.

Länsstyrelsen har beslutat att kommunens omhändertagande ska fortsätta att gälla. Kommunen tar hand om djuren och ser till att de får tillräckligt med foder och vatten.

– De som går att sälja ska säljas, säger Eva Carström.

De som inte säljs kommer att avlivas.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.