Annons

Djurdoktorn har fullt upp

Det gläfser och gnyr i väntrummet i på Gylle smådjursklinik. I sommartider är det extra mycket att göra för klinikens veterinärer. Precis som människor kan även de fyrbenta råka ut för ormbett, skärsår och getingar.
Trelleborg • Publicerad 25 juli 2005

På ett undersökningsbord ligger Bassetthunden Amanda utsträckt. Hon har skadat tassen och har fått ett förband av veterinär Solveig Slåttholm. Mattarna Eva och Linda Nysten från Malmö är lättade över att ha fått Amanda undersökt och ompysslad.

– Bassett är den bästa rasen, de är lite i humöret som katter och kan vara väldigt egensinniga, säger Eva Nysten.

Annons

Amanda själv ger oss en trumpen blick innan hon lunkar hemåt. I väntrummet står Gun Olsson med den äldre men eleganta damen Emmy, en Cavalier King Charles spanier, i famnen. Emmy har tidigare tagit bort tumörer som satt under bröstvårtorna och är på kliniken för att ta bort styngnen efter operationssåret.

Gun Olsson har tidigare fött upp rasen och har nu tre stycken hemma i Trelleborg.

– Emmy är visserligen tio år, men de kan bli upp till 15 år och allt har gått väldigt bra med operationen, säger Gun Olsson.

Enligt smådjursklinikens innehavare, veterinär Lena Danielsson, har djurmedicinen gått väldigt mycket framåt de senaste tio åren.

– Situationen närmar sig mer och mer humanmedicinen, vi kan ställa mer precisa diagnoser och använder oss av mer avancerad utrustning. Till exempel har man börjat använda sig av ultraljud för att titta på inre organ.

– Djurägarna vill också veta mer om varför deras djur är sjuka, det räcker inte längre med att konstatera att det har kommit upp i en viss ålder och har blivit dåliga, säger Lena Danielsson.

Under sommarmånaden är det mer att göra för klinikens tre veterinärer och tre sköterskor.

– Då är folk ute mer med sina djur och därför blir det också fler skärsår, bitsår och getingstick till exempel, säger Lena Danielsson.

Många väljer också att låta sina hundar få valpar under våren och sommaren. En av dessa sommarkullsvalpar står på undersökningsbordet inne hos veterinär Solveig Slåttholm.

– Jag har alldeles precis hämtat honom från sin kull, säger nyblivna matten Eva Larsson från Skegrie.

Annons

Valpen, som är en blandning mellan Golden Retriever och Vaktelhund, är åtta veckor gammal och har blivit döpt till Jaafi.

– Det är hindi och betyder kram, det är min dotter som bor i England som har bestämt namnet, säger Eva Larsson.

Jaafi gnyr lite när Solveig Slåttholm undersöker honom, men är väldigt lugn.

Solveig Slåttholm gör en kontroll på Jaafi för att skriva ut friskhetsintyg. Ögon och öron kontrolleras, Solveig Slåttholm känner på muskler, kontrollerar bettet och lyssnar på hjärta och lungor. Allt verkar vara i sin ordning.

Eva Larsson hade visserligen hund för drygt 20 år men känner sig ändå lite pirrig att få hem Jaafi. Men mest glad.

– Jag har tagit semester nu ett par veckor för att vi ska lära känna varandra, säger Eva Larsson.

Åsa Meierkord

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons