Annons

Djungeläventyret gav mersmak

Bland apor, jaguarer och fåglar i ett naturreservat mitt inne i den brasilianska djungeln jobbade trelleborgstjejerna Emma Åkesson och Malin Friman i höstas. Nu vill de gärna göra fler resor för att ta hand om skadade djur.
Trelleborg • Publicerad 2 februari 2012
Malin Friman och Emma Åkesson bodde mitt inne i ett naturreservat och tog hand om skadade djur.
Malin Friman och Emma Åkesson bodde mitt inne i ett naturreservat och tog hand om skadade djur.Foto: Claes Nyberg
Jaguarungar som blivit ratade av sin mamma behövde omvårdnad varje dag.
Jaguarungar som blivit ratade av sin mamma behövde omvårdnad varje dag.Foto: Claes Nyberg
Malin Friman blev väldigt förtjust i jaguarerna. Och de i henne.
Malin Friman blev väldigt förtjust i jaguarerna. Och de i henne.Foto: Claes Nyberg

– Folk kunde inte engelska och vi pratar inte portugisiska. Så det blev mycket kroppsspråk. Efter ett tag gick det bättre. Vi visste vad vi skulle göra och lärde oss språket lite, säger Emma Åkesson.

Tillsammans med vännen Malin Friman tillbringade hon några veckor i höstas i Brasilien. De bodde i ett naturreservat i södra delen av landet. Där tog de hand om utrotningshotade djur som jaguarer och olika fågelarter. De tog också hand om djur som blivit utsatta för trafficking.

Annons

– De sker mycket smuggling av djur. När smugglarna åker fast tar polisen hand om djuren och skickar de sedan till den organisation där vi jobbade, säger Malin Friman.

Trelleborgstjejerna var volontärer i naturreservatet. De fick gratis mat och nästan gratis husrum. Varje dag gick de upp klockan åtta och började ta hand om tio av de cirka 2 000 djur som bodde i området. Många var skadade och behövde vård. Malin Friman genomförde resan som sitt projektarbete i skolan. Hon går sista året på Söderslättsgymnasiet. Kompisen Emma Åkesson, som tar ett sabbatsår efter att ha tagit studenten i förra året, hängde på. Båda är väldigt intresserade av djur.

– Jag vill absolut jobba med djur. Som veterinär eller veterinärsköterska, säger Malin Friman.

– Eller som djurskötare. Det finns många olika yrken, säger Emma Åkesson.

Men innan dess vill de gärna göra en till volontärresa. Kanske till Afrika.

– Ja, så att man fick se giraffer! utbrister Emma Åkesson.

De vill gärna rekommendera andra att åka på volontärresor. Men man ska vara medveten om att trots att det handlar om att jobba så får man vara beredd på att lägga ut ganska mycket pengar.

– Resan kostar en del. Och så blev det några tusen för alla vaccinationer vi behövde, berättar Malin Friman.

– Och mycket kläder måste man köpa. Det var varmt och väldigt fuktigt. Bara man rörde sig blev man svettig, tillägger Emma Åkesson.

Vad har ni lärt er?

Annons

– Jättemycket om djur så klart. Men också mycket om kulturskillnaderna, säger Malin Friman.

– Ja, de hälsade olika, säger Emma Åkesson.

– Precis. Om två kvinnor hälsar så är det inte alltid de pussas på kinden. Men om en man hälsar på en kvinna så måste han pussa henne på kinden. Annars är det oartigt mot henne, säger Malin Friman.

Louise Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons