Annons

Dikter gav eleverna inspiration

Mellan liv och död, allvar och drastisk ironi. Tjugo elever från Sundsgymnasiet har inspirerats av poeten Bob Hanssons dikter. Nu visar de sina konstverk på Falsterbo konsthall.
Trelleborg • Publicerad 15 april 2005
Här är det Josefin Hägglund som hänger upp sitt konstverk, en grönskimrande filmremsa, assisterad av Magnus G:son Liedholm. BILD: CLAES NYBERG
Här är det Josefin Hägglund som hänger upp sitt konstverk, en grönskimrande filmremsa, assisterad av Magnus G:son Liedholm. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Tre solar och en mörk gestalt bakom ett galler. Bilden är gjord på brunt, skrynkligt kartongpapper. Fanny Rosén har skapat konstverket. Precis som de andra unga utställarna har hon åstadkommit ett verk inom ramen för ämnet individuellt val.

– Jag fastnade för Bob Hanssons dikt skyddsrum och gjorde den här, visar Fanny Rosén.

Annons

Hon ställer ut ytterligare ett alster, föreställande spelkort med siffran åtta som bärande tema.

Läraren Marie Lindström har fått elevernas fantasi att blomma. Här finns både livsbejakande och destruktiva motiv på väggarna.

Det är den fjärde i året i rad som elever från Sundsgymnasiet medverkar. Första året gav eleverna på skolan uttryck för sina tolkningar av Hjalmar Gullbergs dikter. Året därpå var det diktaren Anders Österling som uppmärksammades och förra året stod Jacques Werups litterära landskap i blickfånget.

Inne i det lilla utställningsutrymmet visar Josefin Hägglund sin gestaltning av en Bob Hansson-dikt, en text som har titeln Under varje. Frukten av hennes arbete i tyg ser ut som en filmremsa. Tyget visar blommor som skimrar i skogsgrönt.

– Det är ett myller av tankar som har fått mig att göra just det här, säger Josefin Hägglund.

Vernissage är det i morgon lördag mellan klockan 13 och 17.

Utställningen pågår i tre veckor.

Andra motiv, förutom dödskallar och hav, är en amerikansk flagga med konturerna av ett ansikte.

– Tanken med den här utställningen är att eleverna verkligen ska få utlopp för sin kreativitet, berättar Marie Lindström.

Poeten Bob Hansson gästar Sundsgymnasiet i Vellinge nästa fredag den 22 april.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons