Annons

Digital-tv slås ut längs Trelleborgskusten

Bilden hackar och fryser till. Ljudet sprakar eller försvinner helt. Tony och Lis Samuelsson i Stora Isie har inte kunnat följa SVT:s sändningar på flera månader. Orsaken är att tysk digital-tv slår ut den svenska i närheten av kusten.
Trelleborg • Publicerad 8 augusti 2008
– Retfullt, särskilt när man ska se något speciellt, säger Lis Samuelsson, besviken över att hon och maken Tony Samuelsson inte kan se på SVT. Bild: Malin Palm
– Retfullt, särskilt när man ska se något speciellt, säger Lis Samuelsson, besviken över att hon och maken Tony Samuelsson inte kan se på SVT. Bild: Malin PalmFoto: 

- Det känns som att få epilepsi, säger Tony Samuelsson.

Han beskriver känslan av att titta på hackig digital-tv.

Annons

- Och plötsligt försvinner ljudet också, säger Lis Samuelsson.

Med OS, som precis startat, är det extra tungt.

Problemen med parets tv-sändningar började redan för ett par månader sedan. Efter en månads kraftiga störningar tog de kontakt med Teracom, det statliga företag som ansvarar för marksändningar och organiserar övergången till digital-tv. Beskedet då var att många andra i Trelleborg hade problem med sändningarna men att felen var på väg att åtgärdas, uppger Tony Samuelsson.

- Men det har fortfarande inte hänt någonting, berättar han.

Paret tar emot digital-tv-sändningar genom det så kallade marknätet, via en antenn på hustaket. Och de är inte ensamma om att ha problem.

Enligt Anders Svensson, säljare på Expert i Trelleborg, kommer det in minst ett par kunder om dagen som klagar på bristande mottagning.

- Då brukar vi rekommendera att man köper en satellitmottagare i stället, berättar han.

Men för Tony och Lis Samuelsson är det inget lockande alternativ.

- Vi vill ju bara se på svensk tv och är inte intresserade av de andra kanalerna. Och vi betalar för att det här ska fungera, säger Lis Samuelsson och syftar på tv-licensen. På Teracom är de medvetna om att det förekommer problem i området. Informationschef Lennart Ivarsson uppger att Trelleborg och andra platser längs Sveriges södra kustområden är särskilt drabbade.

- Det finns just nu inga problem i sändarnäten. Däremot är det så att under vissa väderleksförhållanden så kommer det enklare in signaler från utlandet som stör, berättar han.

Annons

Orsaken är att exempelvis Tyskland sänder på samma frekvenser som Sverige. Vid högtryck förflyttas signalerna över vattnet och skapar svårigheter för tv-tittarna. Lennart Ivarsson kan inte uppge när eller om problemen klaras upp.

- Vi har tittat på det här och försökt hitta lösningar. Men vi råder inte helt och hållet över det här själva. Vi har tilldelats vissa frekvenser från staten som vi kan sända på.

Dessutom har konkurrensen från andra medier, som exempelvis mobilt bredband, tilltagit. Något Lennart Ivarsson tror kan försvåra ytterligare för frekvenskoordination framöver.

- Det finns risk att det blir ännu tajtare planering eftersom en del av de frekvenser som vi använt för tv nu ska reserveras för andra tjänster, säger han. Vad paret Samuelsson ska göra om tv-bilden inte förändras har de inte bestämt sig för. Tony Samuelsson utesluter inte att de kommer tvingas till ett nytt system. Extra retligt tycker han det är att de missar OS-sändningarna.

- Vi får kanske köpa en satellitmottagare. Fast frågan är ju om man verkligen borde behöva det för att titta på svensk tv?

Ola Isaksson 0410 – 545 63 ola.isaksson@trelleborgsallehanda.se
Ola Isaksson 0410 – 545 63 ola.isaksson@trelleborgsallehanda.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons