Trelleborg

Digital bok ska öka intresset för läsning

Trelleborg Artikeln publicerades

Det är eleverna som är de bästa inspiratörerna. Om en bok får fast en ungdom kan läsintresset sprida sig som löpeld. Det är en av lärdomarna försteläraren Maria Glawe dragit efter att ha genomfört bokprojektet ”Läsning ger oss vingar”.

- Jag slängde ut frågan på en facebooksida där lärare från hela Sverige samtalade om läsning. Där frågade jag om någon ville vara med i ett projekt om läslust och läsupplevelser. Så startade projektet, berättar Maria Glawe.

Hon jobbar som förstelärare på Söderslättsgymnasiet och är ansvarig för läsutvecklingen på skolan.

- En naturlig del av undervisningen handlar om läsutvecklingen. Det är bra om samtalet blir centralt. Att prata om läsningen och få eleverna inspirerade är det viktiga, menar hon.

Genom att prata med ungdomar om deras relation till läsning sammanställdes sedan den digitala boken Läsning ger oss vingar som lärarna nu sprider så mycket som möjligt.

Vad kom du fram till?
- Att ungdomarna själva är de främsta läsinspiratörerna.

I samtalen har Maria Glawe märkt att många elever inte läser särskilt mycket. Att vara motiverad till läsning är viktigt.

- Barn säger ofta att de inte har tid att läsa. Men de som har fått läslust säger tvärtom att man alltid kan hitta tid om man vill, säger hon.

Vad har du fått för respons på boken?
- Barnen är stolta och glada över projektet. På detta sättet har vi öppnat upp och gett en röst åt ämnet läsintresse. Ofta är det en bok som öppnar upp för andra. Oftast är det en bok som startar suget efter fler. Lasse-Maja-böckerna är ett sådant exempel.