Diesellukt stör trelleborgare

Det stinker om färjorna i Trelleborg. Det menar trelleborgaren Roger Carlström vars anmälan om förorenad luft nu hamnat hos miljödomstolen i Växjö.
Trelleborg • Publicerad 3 september 2004

" Det har varit så en lång tid men blivit värre på senare tid, säger Roger Carlström som är bosatt centralt i Trelleborg och varje dag känner dieselångor från hamnen.

Han ifrågasätter vilken sorts diesel färjorna går på och om det inte skulle gå att koppla upp dem mot elnätet när de ligger i hamn, vilket sker i många andra hamnar. I stället för att de går på tomgång.

En överfart mellan Sassnitz och Trelleborg blev riktigt otrevlig enligt Roger Carlström. På däck var det nästan omöjligt att sitta på grund av diesellukten. Även nere i cafeterian sökte sig ångorna.

" Jag var helt sotflagig när jag kom hem, säger han som ofta får tvätta sina fönster som vätter mot hamnen.

Han tycker att Trelleborgs kommun borde ta ärendet med rederierna så att trelleborgarnas stadsmiljö blir bättre. På kommunen har man skickat ärendet vidare till Länsstyrelsen och Miljödomstolen i Växjö, där det nu väntar på behandling.

På Scandlines, som är ett av rederierna i Trelleborgs hamn, är man ännu ovetandes om ärendet.

" Jag känner inte till vad detta, säger informationschefen Joakim Kenndal på Stena Line, som även företräder Scandlines.

Han säger dock att dieselsorten på färjorna inte ändrats och att det därför inte kan vara motorerna som orsakar den eventuellt försämrade luften. Vad det gäller uppkoppling mot elnätet finns två anledningar till att man inte gör det i Trelleborg enligt Joakim Kenndal.

" För att göra det måste båtarna ligga ganska länge i hamn. Det gör de inte i Trelleborg. Sedan finns det tåganslutningar ända ner till färjorna och de drar väldigt mycket el.

Kristofer Naess

0410-545 00

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.