Annons

Dexter – bovarnas skräck

Pigg, alert, snabb som ett jehu och smidig som få. Och dessutom med en fantastisk näsa för spår. Tvåårige Dexter är Trelleborgspolisens senaste stjärnskott och på onsdagen belönades han för att ha spårat upp två misstänkta vandaler i Svedala.
Trelleborg • Publicerad 14 januari 2009
Redan efter en dryg vecka i tjänst spårade tvåårige Dexter upp två misstänkta vandaler i Svedala. Trots sin orutin är Dexter vara en stjärna på att spåra och verkar ha en lysande karriär framför sig. "Han har ett naturligt spårintresse, är pigg, glad och otroligt samarbetsvillig", säger ägaren Ronny Johansson. Bild: Claes Nyberg
Redan efter en dryg vecka i tjänst spårade tvåårige Dexter upp två misstänkta vandaler i Svedala. Trots sin orutin är Dexter vara en stjärna på att spåra och verkar ha en lysande karriär framför sig. "Han har ett naturligt spårintresse, är pigg, glad och otroligt samarbetsvillig", säger ägaren Ronny Johansson. Bild: Claes NybergFoto: 

Dexter och ägaren Ronny Johansson fick ta emot diplom av kommunalrådet Gunilla Nordgren (m), och därefter blev Dexter bjuden på falukorv. Men det blev inte så många skivor.

- Schäfrar är känsliga i magen, de äter mest torrfoder, säger Ronny Johansson.

Annons

Det var i söndags morse som Dexter spårade upp två personer som misstänks ha satt eld på en husvagn vid gamla idrottsplatsen i Svedala. Dexter fick genast upp ett spår på platsen och med nosen i marken sprang han med snabba steg över idrottsplatsen, över spåren, upp för en backe och genom en bit skog innan han var i kapp de misstänkta.

- När han fick upp spåret var det ingen tvekan. Han drog hårt och var så ivrig att han försökte klättra över ett tre meter högt plank som de tagit sig över, säger Ronny Johansson.

När Dexter och Ronny var i kapp de misstänkta blev Dexter lite förvånad över att det var två människor han spårat upp.

- Vi tränar alltid med bollar, och han blev lite snopen när det plötsligt stod människor framför honom säger Ronny Johansson och skrattar.

Dexter blev godkänd för tjänstgöring så sent som dagen före nyårsafton och den 2 januari gjorde han sitt första pass. Insatsen i Svedala var det första skarpa läget och han skötte det perfekt.

Först om två år är Dexter helt färdigutbildad. Då ska han gå igenom flera tuffa prov för att visa att han även klarar av att utföra räddningssök och vara med vid demonstrationer.

Ronny Johansson är övertygad om att Dexter har en lysande karriär framför sig.

- Han har ett naturligt spårintresse, är pigg, glad och otroligt arbetsvillig. Blir han inte en bra tjänstehund så är det mig det är fel på, säger Ronny Johansson som var oerhört glad efter insatsen i söndags.

- Jag hade svårt att sova på natten, jag gick som på moln. Det är fantastiskt när det hårda arbete man lagt ner lönar sig, säger Ronny Johansson.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons