Annons

Detta har hänt

På kvällen den 11 maj 2008 knivskär en 15-årig pojke en 44-årig kvinnlig vårdare till döds på Tunagården utanför Malmö. Den döda kvinnan hittas av en kollega.
Trelleborg • Publicerad 13 juni 2009

I samband med händelsen skär pojken även sig själv så illa att han senare opereras på Umas.

15-åringen genomgår en rättspsykiatrisk undersökning och i denna dras slutsatsen att pojken är allvarligt psykiskt störd och att han även var det när han dödade kvinnan. I undersökningen och i polisförhör framgår det att 15-åringen på grund av tvångstankar hade planer på att döda någon av de anställda kvinnorna. Två år tidigare har pojken stulit en bordskniv och hotat en praktikant på Tunagården. Och kvällen innan mordet ska han ha stoppat på sig en kniv och utan framgång försökt locka med sig en annan kvinnlig anställd till ett undervisningsrum.

Annons

Det framkommer också att pojken skött sin egen medicinering och att han inte tagit sin medicin mot ångest och tvångstankar.

15-åringen åtalas och erkänner vid rättegången i juni att han mördat kvinnan. På grund av sin psykiska sjukdom döms han till sluten rättspsykiatrisk vård.

Arbetsmiljöverket utreder också händelsen och kommer fram till stora brister i arbetsmiljön på Tunagården. Bland annat ska riskbedömningar varit bristfälliga eller helt saknats. Arbetsmiljöverket har lämnat över ärendet till åklagare som ska avgöra om det ska väckas åtal mot de ansvariga för brott mot arbetsmiljölagen.

Johan Silfversten Bergman
Magns Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons