Detaljrik vernissage på Molekylen

Trots att deras lärare Esse Stevén inte längre lever har gruppen fortsatt att måla i sin läromästares fotspår. På måndagen hade sju av den åtta man stora gruppen vernissage på Molekylen.
Trelleborg • Publicerad 2 december 2003
BILD: Claes Nyberg
BILD: Claes NybergFoto: 

BILD: Claes Nyberg - Det var Esse Stevén som ledde oss tidigare men vi har själva tagit över, säger Arthur Zaar som har funktionen som cirkelledare i gruppen som drivs som en studiecirkel. Gruppens inbördes inspiration både när det gällde teknik och sättet att detaljrikt skildra verkliga motiv syns tydligt på utställningen. Det är egentligen bara en som skiljer sig från de andra, Allis Pettersson. Men så är hon också ny i gruppen. - Jag har jobbat rätt mycket hemma i ateljén men tyckte att detta var trevligt. Man behöver den kontakten med människor, säger hon. En gång i veckan, varje tisdag, träffas gruppen i tre timmar för att måla tillsammans. För flera av medlemmarna är det i princip den enda tid de lägger på målandet. Samtidigt kan de ge varandra kritik och goda råd. - Då har man en liten piska på sig, menar Allan Nilsson. Ett av motiven han valde till utställningen var en skog och en damm i höstskrud, ett motiv som han fångat ur verkligheten. - I regel målar man av ett fotografi som man har förstorat upp. När man sedan målar kan man ändra lite, kanske flytta ett träd litegrann för att göra det perfekt, säger Allan Nilsson. Även Arthur Zaar utgår gärna från fotografier då han målar. En av hans utställda tavlor föreställer det rivningshotade glasmästeriet på Algatan. - Jag tänkte att det kunde ju bli ett bra minne, säger Arthur Zaar. Övriga utställare är Ulla Strömberg, Lennart Rydberg, Oscar Wallander och Bertil "Kidde" Persson. Utställningen pågår till och med den 18 december.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.