Annons

”Det viktiga är att ha en dialog”

Katia Wagner är journalist, författare och föreläsare. Hon föreläser ofta för elever, föräldrar och professionella vuxna om internetvanor.
Trelleborg • Publicerad 10 april 2012
Katia Wagner.Foto: 

Om du skulle utforma en temavecka, hur skulle den se ut?

– Den skulle handla om att göra ungdomar streetsmarta på nätet. Att vara okej mot andra personer på nätet och om vad man gör när andra inte är okej.

Annons

Vilka är fördelarna med att ungdomar är mycket på nätet?

– Det finns många fördelar. Ungdomar som kan ha problem att hänga med i skolan kanske är jättebra på att skriva tack vare att de chattar på nätet. De lär sig engelska genom onlinespel och så vidare.

Vad ska man se upp med?

– Folk som vill vara anonyma. När någon inte vill säga vilka de är. Då ska varningsklockorna ringa.

Vilka frågor får du från föräldrar du föreläser för?

– En fråga som kommer upp är: kan inte alla i klassen ha samma regler när det gäller internetvanor hemma? Men det blir väldigt konstigt. Som att vi skulle bestämma att alla barnen ska äta exakt samma sak till frukost vid exakt samma klockslag. Alla barn är olika och kan sitta vid datorn olika länge.

Ska man ha regler för hur mycket barnen är ute på internet?

– Jag tycker det är viktigare att prata och kommer överens. Vuxna behöver sätta sig in i vad barnen och ungdomarna gör på nätet. Detta kan man göra genom att fråga dem och sedan vara aktiv själv. Många vuxna är oroliga och det är inte så konstigt. Eftersom vi översvämmas av larmrapporter. Men det bästa är om vi vuxna tar hand om vår oro med andra vuxna. Då kanske vi kan stötta barnen utifrån deras behov istället för att styras av vår egen oro.

Men kan inte regler vara bra?

– Om man sätter upp regler så riskerar man att ungdomarna sedan inte berättar för dig när de har fått problem. De kanske har brutit mot en regel och vågar därför inte berätta.

Annons

Vad ska man göra istället?

– Berätta att du är orolig. Ställ frågor av typen: ”hur kan jag hjälpa dig?” eller”hur vill du att jag ska vara när du berättar om något du råkat ut för?”. Det viktiga är att ha en dialog. De kan mer om nätet än vi – det måste vi visa dem respekt för.

Clifford Johansen
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons