Annons

”Det värsta är att folk kommer få sätta livet till”

Från och med i måndags har Trelleborg bara en akutambulans. Den andra har i stället flyttats till Skurup för att minska insatstiderna där. Nu rasar personal och fackliga representanter och menar att situationen kommer bli ohållbar.
Trelleborg • Publicerad 11 september 2013
Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Ambulanspersonal säger upp sig, de mår dåligt och är frustrerade över den situation man tvingats att bli ställd inför. Trelleborgs ambulansverksamhet är en ambulans fattigare sedan i måndags och farhågorna är stora över vad detta kommer att innebära vid olyckor och sjukdomsfall.

- Det är inte rimligt att Trelleborg med 43 000 invånare ska ha en akutambulans och Skurup med sina 13 000 invånare ska ha en. Ledningen menar att det ska fungera enligt statistiken men vi som jobbar med det vet att det inte kommer fungera. Alla på ambulansen går på tårna just nu - alla har farhågor, säger Rikard Uppenberg, Vårdförbundets förtroendevalde på Falck.

Annons

Han menar att bristen på ambulanser kommer innebära att brandkåren kommer att få åka på fler sjukvårdslarm, som de många gånger inte har kompetens eller resurser att klara av.

- Patienterna får ingen vård och behandling. Brandmännen kan hjärt- och lungräddning och de kan ge syrgas men de har inga mediciner. Som skattebetalare räknar man med att få en ambulans när man behöver en – inte en brandbil.

Planen är att en ambulans ska skickas från Malmö för att stå stand-by i Trelleborg när Trelleborgs akutambulans är ute på larm. Men detta tror inte Rikard Uppenberg kommer fungera.

- Hur ska de kunna avvara bilar? De har nog med bekymmer i Malmö. De har ingen reservkapacitet och det hade inte vi heller innan. Tidigare hade vi 4 000 ärenden per år, i dag har vi över 8 000 ärenden. Hur kan man då ta bort bilar? Detta föder magont hos personalen och det värsta är att folk kommer få sätta livet till, säger han.

Att Skurup får en ambulans har inte Rikard Uppenberg något emot i sig. Falck har valt att placera en ambulans där för att korta insatstiden med två minuter, och på så sätt få en bonus på tre miljoner kronor av Region Skåne.

- Det är inte av välvilja utan för att tjäna pengar. Det är vad de fått i avtalet. Visst är det bra att korta insatstiderna men då ska man inte förlänga dem någon annanstans.

Hur mår ambulanspersonalen nu?

- De mår jättedåligt. De bryr sig och engagerar sig i sitt arbete som man gör. De gör allt för att klara patienter, de stressar ihjäl sig för att åka på nästa tur. Vi går på tå för att ingen ska komma till skada.

Louise Löfgren
Lina Campbell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons