Annons

Det vankas bokrea i Trelleborg

Det laddas upp inför bokrean i stan. – Med julen är bokrean det som gör att bokhandeln går runt, säger Anders Löfberg på Söderslätts bok och papper.
Trelleborg • Publicerad 21 februari 2006
Anders Löfberg på Söderslätts bok och papper kopplar av i väntan på att årets bokrea ska dra igång. Bild: Claes Nyberg
Anders Löfberg på Söderslätts bok och papper kopplar av i väntan på att årets bokrea ska dra igång. Bild: Claes NybergFoto: 
Författaren Björn Hellberg är en av dem som brukar sälja bra på bokrean. Bild: Claes Nyberg
Författaren Björn Hellberg är en av dem som brukar sälja bra på bokrean. Bild: Claes NybergFoto: 

– Vi började förbereda i slutet av januari. En månad senare är vi klara, men det har krävts två man som jobbar med förberedelserna på heltid, säger Anders Löfberg.

Inne i bokhandelns realokal är böckerna staplade på pallar och sorterade på hyllor längs väggarna. Allt måste vara i perfekt ordning när rean börjar så att det blir lätt att hitta bland de olika genrerna, säger Anders Löfberg.

Annons

– I katalogen finns 1 000 titlar men vi har kanske 3 000– 4 000 egna titlar utöver det eftersom vi även tar tillvara överblivna böcker, säger han.

Som vanligt håller bokhandeln öppet från midnatt och två timmar framåt, natten till torsdagen. Då brukar kön vara lång. På morgonen öppnas portarna igen klockan sju.

– Rean håller på till mitten av mars men det är mest tryck under den första veckan, säger Anders Löfgren.

Under sammanlagt sex veckor, julen inräknad, bidrar bokrean med 50 procent av den årliga omsättningen, berättar Anders Löfberg.

Men den ökande konkurrensen från Åhléns under årets rea ser inte han inte som något negativt.

Även där pågår föreberedelserna för fullt. I likhet med bokhandeln håller varuhuset öppet från midnatt fram till klockan två på torsdagsmorgonen för att öppna igen klockan sju.

Ann Almqvist, varuhuschef berättar att personalen då ska ha satt 20 kubikmeter böcker på plats. Hur stor konkurrensen blir om kunderna i stan återstår att se.

– Vi hoppas på mycket folk. Men samtidigt är det bra med konkurrens. Om människor upplever att utbudet i stan är bra så tar de sig inte härifrån, säger hon.

På Ica Maxi är förberedelserna inför rean i stort sett klara.

– Vi har packat upp alla böcker. Nu ska vi bara priskolla dem, säger Fredrik Göransson, butikschef.

Annons

Även för Ica Maxi innebär bokrean kraftigt ökade intäkter, säger han. Butiken kommer inte att hålla öppet på natten utan öppnar klockan sju på morgonen, en timme tidigare en vanligt.

Jessica Bloem Pettersson

0410-54569

jessica.bloem.pettersson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons