Annons

Det ska spelas i varje buske i Smyge

Alltifrån gammeldans till djärva tolkningar av folkmusik. Årets spelmansstämma i Smyge, den näst största i landet, drar igång på fredag och fortsätter fram till sent på natten mot söndag. Ett av många traditionsbunda evenemang i Trelleborgs kommun är spelmansstämman. Dit kommer spelemän från grannkommuner och betydligt mer långväga gäster.
Trelleborg • Publicerad 26 juni 2007
Dansgruppen Daina från Lettland som gästar stämman värmde upp på gräsmattan vid Köpmansmagasinet på tisdagen. BILD: TOMAS NYBERG
Dansgruppen Daina från Lettland som gästar stämman värmde upp på gräsmattan vid Köpmansmagasinet på tisdagen. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Orsa spelmän med Power trion väntas bli den främsta publikmagneten i år, menvarken Abba-berömde Benny Andersson eller spelmannen Kalle Moreus kommer till Smyge.

- Moreus är upptagen med en annan spelning och kan inte vara med, förklarar Lasse Lorentzon, en av arrangörerna för spelmansstämman.

Annons

Orsa spelmäns uppträde i Smyge är Trelleborgs kommuns present till trelleborgare och andra besökare på spelmansstämman.

Två dansbanor, en i det stora formatet och en i det lite mindre läggs ut och som traditionen bjuder blir det spelmansgudstjänst i Östra Torp på lördag klockan 11.

Allspelet börjar vid 14.30 direkt efter spelmanssmarschen som tar sin början vid hamnen en halvtimme dessförinnan.

- Med fri entré och möjlighet att ge alla möjliga framföranden vill vi vara en motvikt till festivaler som ska vara vinstdrivande, säger Karin Persson, en av de engagerade i jobbet att pussla ihop programmet inför den 22:a upplagan av stämman.

Gruppen Chokladfabriken, bestående av ett gäng unga medlemmar, bidrar med moderna tolkningar av folkmusik. I samma anda verkar bandet Skrot, en förkortning av SKånska ROT, som bland annat uppmärksammar det skånska folkmusikåret som firas just 2007.

De unga dansarna från Kekava i Lettland, som tillsammans utgör gruppen, Daina visar vad de har på repertoaren under ledning av Daina Marija Zozula.

Festligheterna med fiolspel, gitarr och dragspel drar igång redan på fredagskvällen.

Allt är sig likt. Det ska spelas i varje buske.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@trelleborgsallehandas.e

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons