Annons

”Det räcker inte med bara en funktion”

En civilingenjörsexamen behöver inte vara tillräcklig för att slå sig fram på arbetsmarknaden idag. Och definitivt inte i framtiden. ”Flera andra bitar blir viktigare”, säger Trelleborgkoncernen kommunikationsdirektör Patrik Romberg.
Trelleborg • Publicerad 4 augusti 2012

Produkterna som tillverkas vid Trelleborg AB:s anläggning i Trelleborg är betydligt mer tekniskt avancerade idag jämfört med början av 2000-talet. Därför ställs andra krav på de anställdas kompetenser. Både när det gäller utbildning och erfarenhet.

– Generellt efterfrågar kunderna mer avancerade produkter, med högre serviceinnehåll och andra helhetslösningar. Det gör att jobben kräver än mer utbildning. I högre grad blir också ytterligare erfarenheter än rent tekniska viktiga. Som genuint affärsintresse och intresse för internationell verksamhet. Det räcker inte med bara en funktion, säger Patrik Romberg.

Annons

Enligt 2005 års bokslut hade Trelleborg industri AB 526 anställda i Trelleborg år 2005. Fem år senare var den siffran nere i 347 anställda.

Finns det några planer på att förändra personalstyrkan vid anläggningen i Trelleborg?

– Vi uttalas oss inte om enskilda verksamhetsorter. Men trenden mot mer avancerad produktion och lösningar tror jag kommer fortsätta prägla oss.

Finns det områden där ni har svårt att hitta kompetent personal?

–Generellt sett, nej. I kombination med lite tur har vi arbetat långsiktigt med att erbjuda utmanande och stimulerande jobb i en internationell miljö. I så fall handlar det om enstaka specialisttjänster.

Hur tror du att er verksamhet i Trelleborg kommer se ut om ytterligare tio år?

– Det är svårt att svara på. Det som är och kommer att vara viktigt framöver är att vara nära våra kunder i kombination med specialisering, högt teknikinnehåll i produkter och lösningar men också ökad service utöver själva produkten som produceras.

Sanna Wahanta
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons