Annons

"Det känns bara så himla gött"

Robin och Rasmus Sjöholm har rätt till skadestånd efter att ha gått flera år i särskola helt i onödan. Det har Högsta domstolen beslutat. ”Det är den perfekta julklappen", säger Robin Sjöholm.
Trelleborg • Publicerad 18 december 2012
Rasmus och Robin Sjöholm var under fem år felaktigt placerade i särskola i både Vellinge och Trelleborg.
Rasmus och Robin Sjöholm var under fem år felaktigt placerade i särskola i både Vellinge och Trelleborg.Foto: Tomas Nyberg
Foto: 

Tredje rättsliga ronden mellan tvillingarna Sjöholm och Vellinge kommun är över då Högsta domstolen inte tar upp ärendet. Därmed vinner hovrättens dom laga kraft, och Robin och Rasmus Sjöholm har rätt till skadestånd.

– Jag fick reda på det när jag lyssnade på radio, det känns bara så himla gött, säger Robin Sjöholm.

Annons

Storleken på skadeståndet ska avgöras i förhandlingar mellan Vellinge kommun och tvillingarna Sjöholm. Kommer inte parterna överens kan en ny rättslig prövning vänta.

– Men när det gäller det så vet jag inte alls vad som händer framöver. Vi har inte pratat med vår advokat än, säger Robin Sjöholm.

Det var i juni i år som hovrätten levererade domen som innebar att tvillingarna var skadeståndsberättigade. Tidigare hade tingsrätten gjort samma bedömning. Men Vellinge kommun valde att överklaga till Högsta domstolen. Sedan dess har Robin och Rasmus Sjöholm väntat på besked från Sveriges tyngsta juridiska instans.

– Det har varit mycket förväntan på om de skulle ta upp det eller inte. Men man hade ju också i åtanke att kommunen redan varit uppe i två domstolar och förlorat båda gångerna, säger Robin Sjöholm.

Han pluggar för närvarande på komvux och i framtiden väntar någon form av högskoleutbildning.

– Jag ska nog plugga ett år till och sen söka till Lunds universitet. Riktigt vad det blir har jag inte bestämt, säger Robin Sjöholm.

Under hela den rättsliga resans gång har tvillingarnas mamma Christina Sjöholm funnits med. Hon säger att den största känslan just nu är lättnad.

– Det är över. Och framförallt är det nu som man känner hur trött man faktiskt är, säger hon.

Carina Wutzler (M) är ordförande i Vellinge kommuns utbildningsnämnd. Hon säger att kommunen accepterar domstolens beslut.

– Pojkarnas ombud får återkomma med ett belopp som de anser rimligt. Sen får vi ta det därifrån. Antingen förlikas vi eller så blir det ytterligare en rättsprocess om skadeståndet, säger hon.

Annons

Ångrar du att ni överklagade till HD?

– Nej. Det var ingenting mot individerna som gjorde att vi överklagade utan vi ville få detta rättsligt prövat. Nu har vi fått det.

Förra året stämde tvillingarna, genom juristen Magnus Dillcrona, också Trelleborgs kommun för åren de gick i särskola där. Ulrika Hedberg är kommunjurist i Trelleborg. Hon säger att processen mellan kommunen och tvillingar pågår, och att det inte är klart vilken betydelse HD:s beslut får.

– Vi ska utvärdera det. Det är två separata processer. En mot Vellinge och en mot Trelleborg. Men vi följer naturligtvis detta med intresse, säger hon.

Tvillingarna sattes i särskola i Vellinge år 2000. Psykologutredningen som grundlade beslutet visade att bröderna var normalbegåvade. Talpedagogens utredning pekade på att de hade läs- och skrivsvårigheter.

2001 flyttade familjen till Trelleborg och bröderna fortsatte i särskolan. 2005, när Rasmus Sjöholm började gymnasiesärskolan larmade en lärare om att han kunde ha blivit felplacerad. Kort senare konstaterades att beslutsunderlaget som skickat dem till särskola saknades, och att de placerats där i onödan.

Martin Falkenby
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons