Annons

"Det kan komma 50 lastbilar i rad"

Ove och Maj-Britt Borg har en stor och fin trädgård söderut mot havet. Men de sitter hellre på framsidan mot Stavstensvägen. Det är lugnare så.
Trelleborg • Publicerad 3 juli 2006
Många tunga lastbilar till trots: Ove och Maj-Britt Borg trivs i sitt hus på Stavstensvägen. Men det hade varit bra att leda bort den tunga trafiken från kustvägen, tycker de. "De kör som idioter", säger Maj-Britt. BILD: MÅRTEN SVEMARK
Många tunga lastbilar till trots: Ove och Maj-Britt Borg trivs i sitt hus på Stavstensvägen. Men det hade varit bra att leda bort den tunga trafiken från kustvägen, tycker de. "De kör som idioter", säger Maj-Britt. BILD: MÅRTEN SVEMARKFoto: 

– Värst låter trafiken när vinden står på från söder, säger Ove Borg.

Bullret från E6:an har med åren långsamt blivit värre och värre. I takt med att trafiken blivit tätare och lastbilarna större har oljudet ökat.

Annons

– Värst är det när färjorna kommer in. Vi har suttit i trädgården och räknat till 50-60 lastbilar i rad, säger Maj-Britt Borg.

Maj-Britt och Ove flyttade in i huset 1962. Då hade de stranden precis utanför trädgården, 25 meter från huset, och trafiken gick på norra sidan av huset.

Även om trafiken inte var så tät och tung som nu så var den besvärande. Maj-Britt fick med jämna mellanrum rätta till tavlorna på väggarna som hamnat på sniskan av vibrationerna.

– Och mynten i min myntsamling roterade, minns Ove och skrattar.

De tyckte det var skönt när trafiken började ledas söder om huset, även om det betydde att man byggde vägen på havsbotten och huset hamnade betydligt längre från havet.

Trafiken upplevde de inte som störande i början, men nu tycker de att den är påfrestande.

– Det är en otrolig trafik. De kör som idioter. Man håller på att gå i däck, säger Maj-Britt som också tycker det är besvärligt när de ska över vägen till stranden. Det händer att de får vänta ett bra tag innan de kan korsa vägen. – Man vill ju ha fri väg till havet så att man utan problem kan ta sig dit. Vi vill att de bygger fler gångtunnlar under vägen, särskilt om det bli flerfiligt, säger Ove.

Till skillnad från majoriteten av trelleborgarna vill Ove och Maj-Britt helst att E6:an viker av vid Maglarp. Lite trafik längs Strandvägen är okej, tycker de, det hade blivit för tyst annars. Men den tunga trafiken blir de gärna av med.

– Fast vi tycker det är vansinnigt om de ska dra E6:an förbi Bäckaskolan. Det kan inte vara särskilt vettigt, säger Maj-Britt och Ove fyller i:

– Nog kan de väl komma på ett sätt att dra vägen utan att den ska gå förbi en skola eller längs stranden, säger Ove Borg.

Annons

Trots att ljudet ibland kan vara påfrestande har de aldrig funderat på att flytta från huset på Stavstensvägen 271. De har till viss del lärt sig att koppla bort oljudet. I alla fall på nätterna.

Och de vill inte veta av de planer som funnits på att göra vägen flerfilig längs stranden och att bygga stora vallar utanför husen för att mildra bullret.

– Vi har köpt huset för att kunna se havet. Det vill vi fortsätta göra, säger Ove Borg.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons