"Det har skötts väldigt dåligt"

Snart har det gått ett år sedan förre skolchefen Hans Stjernfeldt sade upp sig. Fortfarande är det ingen som har efterträtt honom inom området för gymnasie- och vuxenutbildningen.
Trelleborg • Publicerad 19 december 2003

Nu växer kritiken från lärarfacket som hävdar att informationen gällande rekryteringen av en ny skolchef varit bristfällig - Det har skötts väldigt dåligt. Informationen har varit usel. Det har medfört att det sker en ryktesspridning om tillsättningen. Nu vet vi inte vem som blir vår chef, om vi får behålla Lars-Åke Ståhl eller ej. Hela tillvägagångssättet när det gäller den här rekryteringen är tvivelaktig, säger Rolf Gjutendal, som är Lärarförbundets facklige företrädare på Söderslättsgymnasiet. I dag är Lars-Åke Ståhl verksamhetschef för Söderslättsgymnasiet. Han är en av kandidaterna till tjänsten. I sista stund genomfördes en anställningsintervju med ytterligare en kandidat i går eftermiddag: det var Lisbeth Netteberg, som tidigare jobbat i förlagsbranschen, som intervjuades. Hon kommer närmast från läromedelsförlaget Liber Hermods i Malmö där hon har jobbat från 1995 fram till början av den här månaden. Ytterst är det kommunstyrelsen, i samråd med gymnasienämnden, som avgör vem som blir gymnasiechef. Senast 8 januari, då kommunstyrelsen har sitt nästa sammanträde, väntas tillsättningen av tjänsten klubbas. Men det kan i praktiken offentliggöras redan nu på måndag efter avslutad mbl-förhandling, alltså ett möte med facket för att följa medbestämmandelagen. Egil Ahl (s), som är kommunstyrelsens ordförande, förklarar att det är "en rad olika omständigheter" som bidragit till förseningen, bland annat att man skulle få en skolutredning färdig under våren. - Vi vill ha den bästa kandidaten. Då får det ta den tid det tar. Sådant kan inte stressas fram, säger han. Är det skäligt att dröja så länge som man har gjort? - Ja, det är det faktiskt. Man ska ha klart för sig att vi har tagit hänsyn till de sökande. En av dem var i USA och vi fick vänta tills den här personen var tillbaka i Sverige igen. Några av de andra kandidaterna till tjänsten har varit upptagna och haft en fulltecknad kalender, vilket fått till följd att det hela skjutits på framtiden. Dessutom fick vi rådet av Mercuri urval att inte gå ut med en annons förrän efter sommaren, svarar Egil Ahl. Tidigare har det bestämts att två tjänstemän ska efterträda förre skolchefen Hans Stjernfeldt. Barbro Melander har utsetts till ansvarig för för- och grundskolan, medan frågetecknet kring chefsposten för gymnasie- och vuxenutbildningen alltså kvarstår.

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.