"Det har blivit så många spektakulära saker"
TRELLEBORG. – Det kan bli svårt att intervjua mig för det är så mycket som hänt. Och det har blivit så många spektakulära saker, varnar han inför intervjun.
För visst händer det saker runt Alf Näslund. Före detta grannen Bertil Wennström kallar honom för "Trelleborgs idéspruta" och Alfs hustru Marie Näslund säger att motgångar fungerar som en sporre för Alf.
– Jo, jag tål inte motgångar, utan tänker att det måste gå att lösa, säger han och nickar.
När han ville göra Trelleborg till en skattefri zon och därmed uppfann taxfree-modellen är ett exempel. Eller när han lät prägla och införa Trelleborgs stadsmynt som lokal valuta och blev uppkallad till riksbanken för att förklara sig.
– De tyckte att det var ett bra initiativ men de sa "gå inte längre".
Eller när han ville införa en likadan lokal valuta, dalern, för ålänningarna. Då kom två finska kriminalpoliser upp på hans kontor i Trelleborg och deklarerade att han var misstänkt för konspiration mot republiken Finland. De förhörde honom på plats och nu i efterhand kallar han det "en ära" och ler när han berättar om hur han till sist fick rätt i den stora skandalen om den åländska dalern.
När Alf Näslund och Jarl Svensson drog igång Palmfestivalen, eller Mikaeli marknad som det hette då för 33 år sedan, var syftet att bättra på stadens anseende. Alf arbetade som reklamchef på Trelleborgskoncernen och Jarl Svensson var ordförande för Handelsklubben.
– Vi ville få barnfamiljerna att flytta hit, så då började vi spåna och kom fram till att om vi ordnar en stadsfestival så får vi folk från kranskommunerna att komma hit och uppleva stan.
Och så har det också blivit, menar Alf som säger att det kommer allt fler besökare utifrån idag. Och många trelleborgare har också Palmfestivalen som en hemvändardag. I år har festivalkommittén också marknadsfört festivalen utanför Trelleborg.
Stadens status har ändrats mycket bara under de senaste åren, tycker Alf Näslund. Han poängterar hur viktigt ursprunget, var man kommer ifrån, är för en människas identitet. Trelleborgarna är själva med och förändrar sin stads status och sin egen självbild genom Palmfestivalen, menar Alf Näslund.
Även festivalen har ändrats. Idag arbetar mellan 500 och 600 personer ideellt med festivalen, när den startade var de knappt hälften så många. Alf Näslund tippar att festivalen idag drar mer än 100 000 besökare.
Själv planerar Alf Näslund att bara gå runt på stan under festivaldagarna. Det bästa han vet är att se glada trelleborgare.
Även om han själv varit med i festivalkommittén ända sedan starten för 33 år sedan har han inga planer på att lämna vidare. Nu är han marknadsansvarig, och trivs bra med både arbetsuppgiften och de andra i festivalkommittén.
– Det är ett fint gäng, säger han.
Förutom Palmfestivalen har Alf Näslund haft sin näsa i mycket annat. Taxfree-modellen till exempel, som han och Jarl Svensson startade i Trelleborg. Den är numera ett världsomspännande företag med huvudkontor i Genève och en omsättning i butiksledet på 200 miljoner kronor om dagen.
– Det startade i Trelleborg och finns nu i 244 000 butiker världen över. När en trelleborgare kommer till Buenos Aires eller Singapore och ser taxfree-skylten så ska han veta att det är exakt samma system som startade i Trelleborg 1980.
Sedan var det då stadsmynten, den lokala valutan som bara är giltigt betalningsmedel i Trelleborg. Det var Alfs idé från början, och när han fick höra att det inte skulle gå att genomföra gav han sig sjutton på att det visst skulle gå. Mynten präglades till en början i Danmark. Och trots att det var tänkt som en engångsföreteelse så har det nu präglats 31 olika stadsmynt i guld som nu satts ihop till stadens borgmästarkedja. Något som Alf är oerhört stolt över.
– Vi har allt på mynten – ångtågen, färjorna, Axel Ebbes skulpturer, sjöormen och Ångkvarnen. Och eftersom de är i princip oförstörbara så kommer de att kunna ge en otroligt bra bild av Trelleborg i framtiden, den dag man inte längre trycker böcker till exempel.
– Det är egentligen inte tillåtet att ge ut en egen valuta, men det finns ingen straffpåföljd, säger Alf Näslund och plirar belåtet.
Stadsmynten är bara ett exempel i raden av kontroversiella projekt. Sedan många år arbetar han också med att ta fram en ny sportbil, ett riktigt lyxåk för 1,1 miljoner kronor
Att det blivit så många galenskaper är nog en läggningsfråga, säger han själv.
– Det ska kittla, helst vara på gränsen till olagligt.
Hans definition på vad lycka är säger också något: "Lycka är inte att lyckas, det är när man precis är på väg att lyckas som är det bästa. När man väl lyckats är man redan på väg till nästa steg."