Annons

"Det har blivit köparnas marknad"

Bostadsmarknaden i Trelleborgs kommun har förändrats de senaste månaderna. Prisutvecklingen har stannat av och köparna är allt mer försiktiga.
Trelleborg • Publicerad 6 augusti 2008
Prisutvecklingen på bostäder i Trelleborg har stannat av och köparna är allt mer försiktiga. Bilder: Malin Palm och ScanpixFoto: 

På riksnivå rapporteras det om prisfall på både villor och bostadsrätter. I Trelleborg är situationen för villor ännu inte lika allvarlig och de flesta av stadens fastighetsmäklare som TA har pratat med ser positivt på framtiden.

- Jag kan inte tänka mig att vi får ett totalt säljstopp, men köparna kommer nog att bli mer eftertänksamma de närmaste åren, säger Roland Gunnarsson på Fastighetsbyrån.

Annons

Han menar att det är främst dyrare villor som skulle kunna drabbas av ett eventuellt prisras. Villorna i tvåmiljonersklassen blir inte så mycket billigare menar Gunnarsson.

- I Trelleborg ligger vi inte på någon jättehög nivå och därför påverkas inte vi så mycket här.

Inte heller Ann-Charlotte Carlstedt på Mäklarringen väntar sig något säljstopp.

- Trenden med att det tar längre tid att få ett objekt sålt kommer hålla i sig. Men man får mer för pengarna i Trelleborg än i till exempel Vellinge och Malmö så jag tror att köptrycket kommer att öka, säger hon. När det gäller bostadsrätter är förändringen ännu mindre än för villorna.

- Det finns så få bostadsrätter i Trelleborgs kommun. Där har vi snarare upplevt en prisuppgång det senaste året, säger Anna Holmlund på Peter Landgren & co.

Hon får medhåll av flera andra mäklare som menar att det fortfarande är stor efterfrågan på just bostadsrätter.

De högre räntorna och den sämre privatekonomin märks enligt trelleborgsmäklarna tydligast genom att antalet köpare på visningarna minskat, att det allt mer sällan blir budgivning innan ett köp samt att köparna väljer att titta på en villa flera gånger innan de bestämmer sig.

- Från att ha varit säljarnas marknad har det har blivit köparnas marknad, säger Jenny Borgström som är butikschef på Svensk fastighetsförmedling i Trelleborg.

Fanny Johansson, fanny. johansson@trelleborgsallehanda.se
Fanny Johansson 0410-54571 fanny. johansson@trelleborgsallehanda.se Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons