Annons

"Det har blivit bättre och bättre"

Kerstin Johansson på Vannhögskolan har arbetat som skolsköterska i Trelleborg i tio år. Äntligen tycker hon att hennes arbete tas på allvar av politiker och chefer.
Trelleborg • Publicerad 23 oktober 2009
Foto: 
Kerstin Johansson är skolsköterska på Vannhögskolan och hon tycker att arbetet för kommunens skolsköterskor blivit bättre de senaste åren.
Kerstin Johansson är skolsköterska på Vannhögskolan och hon tycker att arbetet för kommunens skolsköterskor blivit bättre de senaste åren.Foto: 

Trelleborg. – Skolan går ut på lärande. Vi ser till att barnen har möjligheterna att lära sig, säger Kerstin Johansson och påpekar att skolsköterskorna har en viktig samhällsfunktion.

– Vi står för en jättestor samhällsgrej. Vi kollar upp hur barnen mår och fångar upp dem som behöver hjälp.

Annons

Arbetet som skolsköterska handlar inte bara om att vaccinera, mäta, väga eller plåstra om sår.

– Det är verkligen det lilla. Jag har alltid dörren öppen och hit kommer elever för allt möjligt. Många säger att de har ont någonstans men oftast handlar det om att de mår dåligt. Kanske för att föräldrarna är i skilsmässa eller för att någon har varit dum mot dem, säger hon.

Hon är inte förvånad över rapporten som presenteras av revisorerna. Men glad av över att arbetet med att styra upp kvalitetsuppföljningar och verksamhetsplaner nu har börjat.

– Under många år har vi påpekat detta men det har inte hänt mycket. Nu har det hänt massor. De har inte bara insett att vi ska finnas. Vi ska ha det bra också, säger hon.

Skolsköterskorna har tidigare inte haft någon verksamhetschef.

– Arbetet har fungerat men vi har inte känt någon trygghet, menar Kerstin Johansson.

För tio år sedan hade hon hand om 1500 elever. Nu har hon 688. Det är visserligen flest bland skolsköterskorna i grundskolan men hon är nöjd.

– Det har blivit bättre och bättre. Man kan inte bara räkna antalet barn. Det beror även på vilka barn och familjer man har, säger hon.

Niclas Sörenson
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons