Annons

"Det har alltid varit musiken för mig"

I samband med att Trelleborgs symfoniorkester spelade i Parken i lördags delades Oscar Qvarfordts pris ut. Trumpetaren och trelleborgaren Michael Halén fick ta emot ett stipendium på 25000 kronor.
Trelleborg • Publicerad 31 maj 2010
Michael Halén är årets mottagare av Oscar Qvarfordts pris.
Michael Halén är årets mottagare av Oscar Qvarfordts pris.Foto: 

Michael Haléns första jobb gav honom en tjuga och en glass. Då var han nio år och spelade trumpet för en liten publik i stadsparken. Sedan dess har han satsat på en sak, musiken. När han var 14 år spelade han på gudstjänsterna i kyrkan och på senare år har han arbetat på ett flertal operor och medverkat i uppsättningar som Jesus Christ Superstar. Med en rad musikutbildningar bakom sig studerar nu 24-åringen på masternivå på högskolan för scen och musik i Göteborg. Det är en tvåårig utbildning som ska ge honom mer orkesterrutin.

– Det har alltid varit musiken för mig, säger Michael. Får jag inte jobba med det kan jag göra vad som helst, stå på Intersport eller i kassan på ICA. Men jag har aldrig tjänat pengar på något annat sätt än att spela trumpet, tillägger han.

Annons

Det har inte alltid varit lätt att försörja sig på att spela. När Michael inte studerar frilansar han som trumpetare och går ibland på provspelningar för olika jobb. Då är det extra viktigt att vara väl förberedd eftersom man bara får en chans att visa vad man går för.

– Det gäller att man är bäst just den dagen, säger han.

Drömmen vore att få en fast tjänst men enligt Michael är det väldigt svårt. Det finns bara några få fast anställda trumpetare på varje opera, och de byts inte ut så ofta. Många stannar tills de går i pension.

Oscar Qvarfordts pris delas ut en gång om året till en ung lovande musiker med anknytning till Trelleborg. Att få det betyder mycket för Michael Halén, både äran och pengarna.

– Det känns jättebra, jag hade inte förväntat mig det, säger han. Michael har redan planer på vad han ska använda stipendiet till. Först och främst behöver han en ny trumpet och en sådan kostar omkring 20000 kronor. Resten av pengarna hamnar på sparkontot.

Johan Silfversten Bergman
Mia Sandgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons