Annons

Det handlar om att handla rätt

Det finns ett stort behov av utbildning när det gäller upphandling. Men inte bara för kommunens upphandlare utan även för dem som ska lämna anbud. Det menar Trelleborgs nye upphandlingschef Peter Adanko.
Trelleborg • Publicerad 19 april 2010
Sedan december är Peter Adanko ny upphandlingschef i Trelleborgs kommun.
Sedan december är Peter Adanko ny upphandlingschef i Trelleborgs kommun.Foto: 

TRELLEBORG. – Av alla anbud som lämnas in för offentlig upphandling ratas vissa direkt eftersom de inte är fullständiga. Av dem som läggs åt sidan handlar det till 75 till 80 procent om ganska enkla misstag, berättar Peter Adanko.

Det kan vara att man inte skickat med utdrag om företaget från Bolagsverket, att man inte har med utbildningsbevis eller försäkringsbevis.

Annons

– Och de anbuden läggs ju åt sidan direkt. Det är ju synd för de kanske skulle ha varit de bästa.

Peter Adanko menar att det ligger i kommunen intresse att så många som möjligt lämnar korrekta anbud så att det blir fler att välja mellan. En av de saker som Peter Adanko infört sedan han började sitt arbete i december i fjor är att i förfrågningsunderlaget ta med upplysningar om just vikten av att lämna kompletta anbud.

– Jag vill försöka förenkla för dem som lämnar anbud. Visst kan man se oss och anbudsgivarna som motparter när det gäller upphandlingen, men jag vill också få igång ett samarbete med företagen så att de kan undvika enkla misstag.

Bland annat tänker Peter Adanko ta chansen att informera på något av de morgonmöten som Företagarlubben och kommunen ordnar i Trelleborg.

– Jag skulle också vilja att kommunen gick ut mer lokalt med information om vilka uppdrag man kan lämna anbud på. De finns på kommunens hemsida men det är inte alla lokala företag som går in där och tittar vad de kan lämna anbud på.

Peter Adanko berättar att han ibland under sitt yrkesliv som upphandlare fått frågor om varför han måste krångla till allting.

– Då brukar jag visa upp den mycket tjocka boken om reglerna för upphandling och erbjuda mig att låna ut den. Hittills är det ingen som tackat ja...

Offentlig upphandling bygger på flera lager av lagar och regler. Det handlar i första rummet om EU:s direktiv och EG-domstolens avgöranden.

– Sedan har vi de nationella lagarna och den praxis som svenska domstolar kommit fram till.

Sammantaget gör det att det krävs både utbildning och erfarenhet för att undvika blindskären i en upphandling.

Annons

– Jag har stor nytta av att jag är jurist i botten.

Peter Adanko menar att många upphandlande myndigheter ännu inte riktigt greppat hur pass komplicerat det är att göra en ekonomiskt god och formellt korrekt upphandling.

– Ofta är upphandlaren en person som har ett annat arbete som huvuduppgift.

Peter Adanko menar att det allra mesta av krutet ska läggas på att göra ett bra underlag för upphandlingen.

– Kanske ska man lägga två tredjedelar av tiden på det.

Om man satsar på att tänka igenom, prioritera och göra ett så bra underlag som möjligt kan man få igenom en mycket bra upphandling.

– Ofta kan ju kommuner göra en bättre upphandling eftersom man går ut så brett, medan ett privat företag kanske bara tar in en eller två offerter. Eller helt enkelt låter den som gjort jobben tidigare göra det igen.

Om man inte gjort sin läxa som upphandlare så kan det tvärtom sluta i stora både ekonomiska och tidsmässiga problem.

– Om en upphandling underkänns så måste man kanske skjuta på flyttar och ordna tillfälliga lokaler till exempel.

Från och med halvårsskiftet så kommer också nya regler som gör att kommuner kan drabbas av stora ekonomiska sanktioner om man gjort fel i upphandlingar.

Annons

– Det har talats om marknadsskadeavgift på mellan 5 000 kronor och fem miljoner. Men också om tio procent på kontraktsvärdet.

Det gäller även att se till att man tänker på alla eventualiteter.

– Det räcker inte med att bestämma ett timpris för arbetet när man ska teckna ett ramavtal. Man måste också reda ut vem som ska betala restiden. Och varifrån resan ska starta. Om de som ska gör arbetet är på jobb i Kristinastad så ska ju inte vi betala för restiden därifrån.

Det finns tusen och ett kryphål att täppa till för upphandlaren.

– Vi finns till hands och kan ge stöd till upphandlarna på de olika förvaltningarna.

På själva upphandlingsenheten tar man hand om de förvaltningsövergripande upphandlingarna.

– Vi är tre som arbetar här, jag, Stephan Persson och Catharina Nordmark, säger Peter Adanko.

Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons