Annons

Det gäller att passa på att resa under loven

Det har blivit striktare regler kring ledighet i skolan. Att vara ledig vid sidan om loven är inte en självklarhet för eleverna. Ska man ut och resa gör man bäst i att göra det under loven.
Trelleborg • Publicerad 24 oktober 2013
Foto: 

Höstlovet är i antågande och då gäller det att passa på om man vill resa bort. Skolorna är inte särskilt positiva till att bevilja ledighet vid sidan av loven.

– Det viktigaste är att möjliggöra för eleverna att nå studiemålen. Vi är inte positiva till ledighet utanför loven. Det har vi också informerat samtliga föräldrar om. Min bedömning är att de flesta föräldrar har förståelse för detta, säger Anders Wramnell, rektor på Söderslättsgymnasiet.

Annons

Samma sak gäller elever i grundskolan. Ulf Jakobsson är rektor på Liljeborgsskolan och han är restriktiv till att bevilja ledighet.

– Särskilt i början och slutet av en termin är det viktigt att närvara. Det är särskilt kännbart för elever i årskurs 9, vilket gör att vi är högst restriktiva då. Under höstterminen söker man preliminärt till gymnasiet och då gäller det att man har varit närvarande under den tiden. På vårterminen har eleverna nationella prov och de är viktiga styrinstrument för betygen, säger Ulf Jakobsson.

Utrymme för undantag

Att det är svårare att beviljas ledighet betyder dock inte att det är omöjligt. Enligt båda rektorerna finns det undantag, men det gäller oftast kortare ledigheter. Vid beslut om ledighet görs en bedömning av det enskilda fallet, betyg och närvaro spelar roll för att bedöma hur en elev klarar en kortare frånvaro.

– Det handlar om att hitta en balans. I de fall där elevernas agenda styrs av andra försöker vi hjälpa till. Det kan vara om man till exempel har uppkörning. Väljer en elev att resa mot vår vilja rapporteras det som frånvaro eller skolk, säger Anders Wramnell.

– Vi måste bemöta vårdnadshavare med respekt, oftast går det att lösa i samförstånd. Är man ute i god tid är det lättare att hitta en lösning. Vid längre ledighet brukar jag ringa upp vårdnadshavaren och diskutera detta. Även om elever har goda betyg så kan en frånvaro påverka ett slutbetyg och hindra eleven från att nå ett högre mål. Väljer man att resa ändå är det inte mycket jag kan göra. Men skolplikten är lag och gäller alla i grundskolan, säger Ulf Jakobsson.

Viktig dialog

Det gäller att föra en dialog med föräldrarna och förklara varför det är svårt att bevilja ledighet. Det handlar om elevernas bästa menar de båda rektorerna. De anser inte att det är ett större problem utan föräldrar och elever har i de flesta fall förståelse för de striktare reglerna.

Louise Löfgren
Michael Elmvret
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons