Annons

"Det förekommer väldigt mycket smutskastning"

Imorgon avgörs det amerikanska presidentvalet. Tre trelleborgare ger idag sin bild av att uppleva förberedelserna inför valet på nära håll.
Trelleborg • Publicerad 5 november 2012
Sandra Metoyer
Sandra MetoyerFoto: 

Sandra Metoyer bor i Austin i Texas tillsammans med sin man och två barn. Hon är uppvuxen i Trelleborg men har bott i USA i tio år. Trots att hon har bott i landet i tio år har hon inte rätt att rösta i detta val.

Hur känns det att inte ha möjlighet att rösta när du bor i landet? Hade du velat rösta om du hade kunnat?

Annons

– Jag hade absolut röstat om jag hade kunnat. Till nästa val kommer jag att vara amerikansk medborgare så då kan jag rösta.

– Men det känns tyvärr inte superviktigt att kunna rösta i presidentvalet eftersom det inte är folkets majoritet som väljer presidenten. Det är elektorer i varje stat som väljer. Eftersom Texas är överväldigande republikanskt så är det inget snack om saken. I Texas går alla sådana röster till den republikanska kandidaten.

– Men när det gäller att välja in till exempelvis delstatsvalen och senatsvalen så räknas ju ens röst så det är givetvis också viktigt. Tyvärr blir det mest fokus på presidentvalet.

Vem tror du kommer vinna valet?

– Just nu är det jämt, så det är svårt att säga. Det känns som om Romney ligger bättre till överlag, men eftersom det är swingstaterna som avgör så kan det mycket väl bli Obama.

Vem av kandidaterna är starkast där du bor?

– Här i Texas är det som sagt Romney som ligger starkast till. Men Austin är en väldigt liberal stad för att vara i Texas så man ser många Obama-skyltar i trädgårdarna här.

Hur upplever du Obamas period som president?

– Jag tycker personligen att Obama gjort ett bra jobb, speciellt eftersom det varit fyra svåra år och risken för att landet skulle falla in i ännu en recession har varit hög. Men överlag verkar det inte som om han upplevts som populär bland folket. Många är besvikna på att arbetslösheten fortfarande är så hög, och man hör många som påpekar att han har spenderat tid och pengar på vård när han borde ha fokuserat hundra procent på ekonomin.

Hur framställs Obama respektive Romney i valkampanjerna?

Annons

– För en svensk är valkampanjerna här väldigt annorlunda än i Sverige. Det förekommer väldigt mycket smutskastning. Nästan så att hela kampanjen går ut på att få den andre att se dålig ut istället för att fokusera på vad man som kandidat står för. Det gör det svårt att hålla isär vad som är sanning och vad som inte är det.

– I den kampanj som pågår nu är det väldigt mycket fokus på medelklassen i jämförelse med de rika. Romney ses som en rik affärsman som vill sänka skatten för alla, medan Obama är mer som en Robin Hood som tycker att de rika ska betala mer.

Vilken är din uppfattning om amerikanernas inställning till att rösta?

– De flesta jag känner tycket att det är väldigt viktigt att rösta. Man får ett ”I voted”-klistermärke när man har röstat och många är stolta över att de har röstat och visar det. Men man hör tyvärr också många klaga på det nuvarande valsystemet. Det känns väldigt gammalmodigt att fortfarande ha kvar det, men inget verkar göras för att få bort det.

Madeleine Gripsten
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons