Annons

"Det finns inget utbrett fusk"

Den som får gårdsstöd måste följa ett visst regelverk, annars kan stödet dras in. Trots det inspekterar länsstyrelsen bara sju av hundra gårdar.
Trelleborg • Publicerad 27 augusti 2010

Malin Wildt-Persson är chef för kontrollenheten på länsstyrelsen, den myndighet som ansvarar för kontrollerna av lantbruk som beviljas gårdsstöd. Enligt henne fick ungefär sju procent av gårdarna i Skåne och Blekinge besök av myndighetens inspektörer under 2009.

– Vi kontrollerar dels att man har de arealer som man beviljats stöd för. Dels att man följer den miljölagstiftning som finns. Majoriteten av lantbrukarna sköter sig. Det finns inget utbrett fusk, säger Malin Wildt-Persson.

Annons

Hur kan ni veta det när bara sju procent av gårdarna inspekteras?

– När inspektörerna har varit på gårdarna har det sett bra ut, i de flesta fall. Vi har också varit noggranna med att informera om hur en korrekt stödansökan ska se ut för att det inte ska uppstå fel, säger Malin Wildt-Persson.

Gårdarna som kontrolleras väljs ut genom en riskanalys. I analysen vägs faktorer som storleken på stödet och resultat från tidigare års kontroller in. Följs inte reglerna väntar åtgärder. Lantbrukaren kan tvingas betala tillbaka en viss del av stödet och rör det sig om grova avvikelser kan ersättningen för kommande år dras in helt.

– Jag har ingen siffra på hur många avvikelser som förekommer. Men det är ovanligt, säger Malin Wildt-Persson.

Anna Thulin
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons