"Det finns ett etiskt dilemma"

Birger Schlaug, debattör och före detta språkrör för Miljöpartiet är kritisk mot spannmålshandeln.
Trelleborg • Publicerad 14 augusti 2009
Foto: 
Birger Schlaug.
Birger Schlaug.Foto: 

– Det finns ett etiskt dilemma i att också de mest grundläggande förutsättningarna för överlevnad är utsatta för spel och spekulation. Det finns någon sorts cynism i spannmålshandel som har blivit värre. Står man inför tusen människor i ett läger där det saknas mat, och man vet att spannmål fraktas runt på hav, köps och säljs fram och tillbaka, för att nå konsument först när spekulanterna fått ut mesta möjliga så blir man förbannad.

Blir spannmål dyrare på grund av spekulation?

– När priserna på spannmål gick upp skylldes överdrivet mycket på att en del gick till etanol. Men på andra håll så används inte etanol som drivmedel på samma sätt som här i Sverige. Jag är ingen expert på området men spekulationen står också för en del.

Vilken roll har de enskilda lantbrukarna?

– Jag kan förstå lantbrukarna också. Det är ju deras uppgift att tjäna pengar. Men det finns säkert en del lantbrukare som känner att de har hamnat i ett ekorrhjul som de inte kan ta sig ur. De kanske vill göra på andra sätt egentligen.

Kommer utvecklingen med mer och mer spekulation fortsätta?

– Ja, det lär bli mer som i USA. Men går det tillräckligt långt kan det bli en slags moralisk resning då det uppstår andra modeller för att sälja. Det kan bli en slags fair trade – att man avstår från en del av vinsten. Liknande har skett i andra branscher.

Johan Silfversten Bergman
Lucas Mathisen
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.