Annons

"Det blir svårt för lärarna att hinna med"

Tillkommer det inte fler lärare och fler studie- och yrkesvägledare kommer inte omorganiseringen av IV-programmet att ge önskvärt resultat. Det menar Lärarförbundets ordförande i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 5 oktober 2009

TRELLEBORG. – Vi vet inte om den här modellen fungerar än, men för att eleverna åtminstone ska ha en rimlig chans behövs fler lärare och fler studie- och yrkesvägledare, säger Maria Rönn, ordförande för Lärarförbundet i Trelleborg.

Hon tillägger att man från Lärarförbundets sida ser det som mycket positivt att kommunen har ambitioner att utveckla IV-programmet men att det kräver mer resurser än det finns till hands.

Annons

De lärare som tidigare var anställda vid IV-programmet har precis som eleverna spridits ut mellan de olika gymnasieprogrammen. Totalt rör det sig om 7,5 tjänster fördelade på 92 elever på tolv olika program. I förhållande till elevantal finns det utöver det 6,4 fler lärartjänster jämfört med förra året.

– Det är ett så marginellt tillskott att det inte räcker till på långa vägar. Vi har idag elever i klasserna med väldigt olika behov och förutsättningar. Ökas inte lärartätheten blir det svårt för lärarna att hinna med både Priveleverna och alla andra i klassen, säger Maria Rönn.

Från kommunen är det uttalade syftet med satsningen att öka genomsnittsbetygen efter avslutat gymnasieutbildning till en nivå som motsvarar genomsnittet i Skåne.

– Vi har tillfört mer lärarresurser jämfört med föregående år, men ska vi nå Skånesnittet kommer satsningarna inte räcka till. Det beror bland annat på det ekonomiska läget. Vi har ju sparkrav på förvaltningen, säger Lisbeth Netteberg, förvaltningschef för gymnasie- och vuxenutbildningen.

Hon tror ändå att förändringen kommer att ha en positiv effekt på skoltrötta elever. En bild som delas av gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande Lars Hemzelius (FP).

– Har man kommit in på IV tar det ofta lång tid innan man kommer vidare. Det är för liten inspirationssporre för många att bara läsa svenska, matte och engelska. Nu får dessa elever läsa något de är intresserade av samtidigt som de läser upp sina betyg, säger Lars Hemzelius.

Numera är det fritt fram för Trelleborgsungdomar att söka till gymnasieskolor i hela Skåne. Kommunen ser att fler elever söker sig utanför Trelleborg. Dessutom kommer årskullarna med ungdomar i gymnasieålder att bli mindre under de kommande åren. Istället för att skära ner befintlig verksamhet har man valt att slussa in samtliga IV-elever i de gymnasieprogram de själva önskar gå.

– Detta gör att vi kan behålla ett brett utbud av gymnasieprogram i Trelleborg även i framtiden, säger förvaltningschef Lisbeth Netteberg.

Lucas Dietrichson
Tobias Svensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons