"Det är viktigt att rösta"
– Ni tar en valsedel och lägger den i ett kuvert. Vill ni vara anonyma med vad ni röstar på så har ni ett valbås här borta, säger Daniel Hermansson.
Tillsammans med Josefin Svensson och Harald Barrett från samhällsprogrammets årskurs tre är han röstmottagare i skolvalet. Under veckan har alla gymnasieelever fått rösta. Partierna är samma som i det riktiga valet och rösterna räknas samman i helgen. Valresultatet presenteras tillsammans med övriga valresultat på söndagen. Utfallet av skolvalet kommer sedan att debatteras på samhällslektionerna och jämföras med hur det gick i riksdagsvalet.
– Jag tror att ungefär 80 procent av eleverna kommer att rösta. Det har varit mycket större intresse än vad vi trodde att det skulle vara. Därför känns det väldigt roligt att ta emot rösterna, säger Josefin Svensson.
Hur tror du att slutresultatet i skolvalet kommer att se ut?
– Jättesvårt att säga. Det är bäst att inte spekulera. Hur det än går så är valet viktig för att påverka politikerna framöver, säger hon.
En av dem som valt att rösta är Susann Alsibai. Hon säger att det inte var självklart vilket parti som skulle få hennes röst, men att hon trots det är säker på att ha gjort rätt val.
– Absolut. Det är viktigt att rösta. Att faktiskt sätta sig in i vad valet handlar om och inte bara rösta som kompisarna eller föräldrarna röstar, säger hon.
Skolvalet arrangeras över hela Sverige i årskurserna sju till nio och gymnasiet i samband med riksdagsvalet.
Vid förra valet 2006 röstade cirka 450 000 elever. Högerblocket fick då 45,31 procent av rösterna och vänsterblocket 43,75 procent. Piratpartiet landade på 4,44 procent, Sverigedemokraterna på 4,31 procent, och övriga partier på 1,92.
Här kan du läsa mer om Skolvalet 2010.