Annons

"Det är viktigt att invånarna köper idén"

Ett matställe med maritim känsla och vällagad mat baserad på lokala råvaror. Det är vad personerna bakom planerna på en restaurang i Gislövs hamn tänker sig. Men ortsbefolkningen måste vara med på båten.
Trelleborg • Publicerad 18 december 2008
I skisserna över hamnområdet sett från sydost har arkitekterna ritat in vissa befintliga byggnader och även några som kan tillkomma när kommunen fortsätter att planera för hela området. Det som byggnadsnämnden har att ta ställning till nu är enbart placeringen av restaurangen (hamnbrasseriet) norr om slipen. Illustrationer: Wikeborg och Sander
I skisserna över hamnområdet sett från sydost har arkitekterna ritat in vissa befintliga byggnader och även några som kan tillkomma när kommunen fortsätter att planera för hela området. Det som byggnadsnämnden har att ta ställning till nu är enbart placeringen av restaurangen (hamnbrasseriet) norr om slipen. Illustrationer: Wikeborg och SanderFoto: 
Byggnaden sedd söderifrån. Arkitekturen ska föra tankarna till ett båthus.
Byggnaden sedd söderifrån. Arkitekturen ska föra tankarna till ett båthus.Foto: 

- Vi tror att det behövs en alternativ mötes- och samlingsplats för folk häromkring. Men det är viktigt att invånarna köper idén, säger Niels Mouritzen, boende i Gislövs läge och en av fem som driver projektet.

Det hela började för fem-sex år sedan. Några vänner pratade om att det behövs en restaurang i hamnen. Efter hand blev samtalen allt konkretare och det visade sig att flera var intresserade av att delta i projektet.

Annons

För ett år sedan tog gruppen en första kontakt med näringslivskontoret, och därefter träffade man stadsarkitekten Stefan Ferm och kommundirektören Rutger Persson för att diskutera möjligheten att etablera en restaurang i Gislövs hamn.

I dialog med kommunen diskuterades flera möjliga placeringar och gruppen ombads att lämna in idéskisser på hur en restaurang norr om slipen, ungefär mitt emot det befintliga kaféet, skulle kunna se ut.

Idén bakom arkitekturen är att det ska föra tankarna till ett gammalt båthus i trä och på så sätt skapa en naturlig anknytning till slipen. Byggnaden ska bäras upp av synliga trästolpar och ge en gammaldags maritim känsla, samtidigt som den ska ha modernare inslag som lekrum för barn och ett öppet show-kitchen.

I restaurangen, där man även ska kunna ha konferenser, är tanken att servera ambitiös och vällagad mat till rimliga priser, någonstans i spannet mellan finrestaurang och lunchkrog. Det viktigaste är, enligt tilltänkte krögaren Joachim Klein, att det ska vara ett ställe för alla. Både för den som vill slinka in och ta en soppa och för den som vill äta en trerättersmeny.

- Jag tänker mig en blandning av svensk mat och medelhavsmat med mycket grönsaker och fisk, säger Joachim Klein.

Niels Mouritzen poängterar att planerna inte kommit längre än till skissbordet och att ingenting är hugget i sten.

Gruppen bakom restaurangen har följt debatten i TA och är medvetna om att planerna satt känslorna i svall hos ortsbefolkningen. Vissa är överlyckliga över att en restaurang kan vara på väg att etableras i hamnen, medan andra är oroliga för att den genuina hamnmiljön kan komma att påverkas negativt. Niels Mouritzen förstår att de skisser som skickats ut kan skapa oro, men betonar att han och hans kollegor aldrig kommer att driva igenom något som inte gillas av ortsbefolkningen.

- Det viktigaste är att lokalbefolkningen vill ha restaurangen och tar den till sig, gör de inte det så är det meningslöst, säger Niels Mouritzen som är övertygad om att en restaurang kan lyfta hela området om projektet bara genomförs på ett omsorgsfullt sätt. Gruppen, som ifall alla planer går i lås kommer att bilda företaget Hamnbrasserie AB, består just nu av fem personer. Utöver dessa finns det ytterligare mellan fem och tio personer som kan tänka sig att bli delägare i projektet som beräknas kosta cirka åtta miljoner kronor att genomföra. Gruppen vill gärna sprida ägandet, både vad gäller ålder och bakgrund, men det är viktigt att alla har en anknytning till området. De som i dag är intresserade kommer alla från Gislövs läge, Serresjö och Modeshög.

- Vi har själva flyttat hit på grund av den fina miljön och vi är verkligen måna om det som finns. Vår idé kommer bara att fungera i symbios med de verksamheter som finns här, gör det inte det så är vi inte intresserade. Då lägger vi ner planerna och lever glada vidare, säger Niels Mouritzen.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons