"Det är troligt att domen överklagas"
Edgar Nissen skrev sitt examensarbete i juridik om vilket ansvar kommunerna har för ekonomisk ersättning till barn som felaktigt placerats i särskola. Enligt honom är det första gången som en tingsrätt tar ställning i ett fall av den här typen. Skulle rätten komma fram till att Vellinge kommun är skadeståndsskyldiga menar Edgar Nissen att det kan föra med sig två konsekvenser. För det första lär liknande mål landa hos tingsrätter runt om i landet. För det andra är det troligt att domen överklagas.
– Tingsrätten är ingen vägledande rättslig instans. Betydelsen av en dom som går mot kommunens inställning är därför snarare psykologisk. Den stärker kampviljan hos de som är i samma situation. Sen är det troligt att kommunen överklagar en sådan dom, först till hovrätten och sedan kanske vidare till högsta domstolen om det skulle behövas. Då kommer det att ta flera år, säger Edgar Nissen.
Vad händer om tingsrätten går på kommunens linje?
– Då blir det tvärtom. De som funderat på att stämma kommuner för att barnen gått felaktigt i särskola blir mer nedslagna och ser mindre möjligheter för att domstolarna ska döma till deras fördel, säger Edgar Nissen.
Tingsrätten ska också pröva om Vellinge kommun är skyldiga att ekonomiskt kompensera Robin och rasmus Sjöholm för den skoltid de har missat. Edgar Nissen säger att skolelever tidigare har ersatts med mellan 25 och 30 000 per förlorat skolår när de har skadats i exempelvis trafikolyckor.
– En viktig skillnad är att dessa ersättningar döms ut efter tabell. I aktuellt fall är det skadestånd för felaktig myndighetsutövning, och domstolen kan vilja döma ut högre skadestånd i preventivt syfte, för att kommunerna ska bli bättre på det här, säger Edgar Nissen