Annons

"Det är skönt att ha vuxenstödet"

Freja Mollberg började sexan när Trelleborgs skolsystem ändrades. För henne är spjutspetsskolan självklar. – Så som vi jobbar här på vår skola är det jättebra, säger hon.
Trelleborg • Publicerad 7 januari 2009
Kajsa Johansson och Freja Mollberg trivs i skolan. "Det är roligt att gå i skolan", säger Kajsa. Bild: Claes Nyberg
Kajsa Johansson och Freja Mollberg trivs i skolan. "Det är roligt att gå i skolan", säger Kajsa. Bild: Claes NybergFoto: 

I dag går Freja Mollberg i nionde klass på Väståkraskolan. Hon är ordförande i elevrådsstyrelsen. Vice ordförande är hennes klasskamrat Kajsa Johansson. De är båda mycket nöjda med spjutspetsskolan.

Kajsa är dock glad att det nya konceptet med utvecklingsplan och mentorssamtal introducerades i hennes skolgång först i sjätte klass.

Annons

Båda två tycker att systemet med en mentor som man har regelbundna möten med är bra.Kajsa sätter upp rena kunskapsmål tillsammans med sin medan Freja säger att hennes mål handlar mer om känslor och utveckling på det området. De tycker att det är viktig att upplägget är individuellt.

- Det är bra att höra hur det går, och vad lärarna tycker. Det är skönt att ha vuxenstödet, säger Freja.

Hon minns att de tidigare skolårens utvecklingssamtal kunde vara jobbiga men tycker ändå att det är bra att börja tidigt.

Kritikerav spjutspetsskolan har pekat på att lärarna får det stressigare när de ska hinna informera föräldrar om elevernas utveckling. Men det har varken Kajsa eller Freja märkt.

Tjejerna tycker att de genom elevrådet har möjlighet att påverka hur undervisingens upplägg. Skolledningen lyssnar på vad de tycker.

- Det här känns som en trygg skola, säger Katja.

Freja fyller i:

- Men det är svårt att säga om det beror på spjutsspetskonceptet eller något annat.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons